Parintele Iulian STOICESCU
(1911-1996)       Parintele Iulian Stoicescu s-a nascut la 11 aprilie 1911, la Ganesti, un sat muscelean de deal.
Parintii sai, Ioan si Maria, au avut noua copii, cinci baieti si patru fete.
A facut scoala primara in sat si apoi opt ani de Seminar la Curtea de Arges.
Dupa seminar, a urmat Facultatea de Teologie din Bucuresti.
Pana la hirotonie, a lucrat in cadrul Cancelariei Arhiepiscopiei Bucurestilor.
Dupa casatoria cu Eugenia Castaian, in 27 august 1939, si hirotonia ca diacon in septembrie 1939, si-a inceput slujirea la manastirea Tiganesti.
Dupa doi ani,in 1941,a primit preotia si duhovnicia la biserica "Sf.Ecaterina" din Bucuresti, continuindu-si slujirea la manastirea Tiganesti.
Din 1944 pana in 1960, cand a fost arestat, a slujit in parohia "Aparatorii Patriei".
       Condamnat la noua ani pentru " uneltire impotriva ordinii statului ", a fost eliberat, cu ultimul lot, in cadrul amnistiei din 1964, dupa ce trecuse, succesiv, prin inchisorile Uranus, Jilava si Aiud.
       Impiedicat sa revina la vechea parohie, va sluji opt ani la "Martisor".
       A fost parintele un mare rabdator, un om care a multumit întotdeauna lui Dumnezeu pentru toate, si în asta consta biruinta lui. A fost supus nu la putine încercari, între care închisoarea si ultimii ani de parohie, cei de la “Flamânda”, care, “într-un fel, au fost mai rai decât închisoarea”. A închis ochii la toate încercarile, la toate jignirile, la toate momentele dificile la care a fost supus, întorcând si celalalt obraz. Nu prea a fost înteles. El a vrut însa asa, sa rezolve totdeauna diferendurile fara ca celalalt sa sufere. A preferat, dupa sfatul Parintilor, sa acopere cu mantia sa pacatele celui de lânga el.
       Din curtea parohiei, peste gard, sau pe strada, el a fost cel care i-a salutat primul, totdeauna, pe toti. Ofiterii îndeosebi erau foarte uimiti când Parintele îi saluta. Era irezistibil, si atunci salutau si ei cu acelasi respect.
       Niciodata Parintele Iulian nu judeca omul, ci faptele. Nu spunea: „Ai fost grozav!” sau: „E un ticalos!” Spunea: „Ati procedat bine!” sau: „Rau a facut!”. Nu l-am auzit spunând vreodata vreun cuvânt rau despre cineva, ci numai compatimindu-l pentru greselile lui. El este dintre aceia gata sa-ti ia crucea si sa te ajute sa ti-o porti. La spovedanie, la câte un pacat mai greu, un suspin adânc îi scapa. Câte rugaciuni va fi facut el pentru fiecare din fiii sai duhovnicesti, pentru mântuirea lor, numai Dumnezeu stie! S-a pus totdeauna cu totul în slujba lor. Era gata oricând, fie zi, fie noapte, sa-ti împlineasca nevoia duhovniceasca. Te întâmpina cu un „Care-i porunca, taicule?” … Când plecai de la el, Parintele ramânea îndelung în prag, pâna îi dispareai din priviri. Plecai întarit si fericit, purtându-i binecuvântarile si dragostea. Caci binecuvântarile lui erau „cuvinte cu putere multa”. A folosit mereu la despartirea de cei apropiati, cu blândete si cu drag, o vorba înteleapta mostenita de la tatal sau: „Mâine cu bine si astazi fara necaz !” (…)
       Cu cine voi mai purta acum dialogul existential, de care ma temeam si ma rusinam întotdeauna, în care el ma tragea din afund de pierzanie? „Va pare rau de tot ce ati gresit?” „Din toata inima?” „Îi iertati pe cei ce v-au gresit?” „Din toata inima?” „Doriti din toata inima sa va împartasiti cu Trupul si Sângele Domnului?” Totul trebuia facut, cu atât mai mult în cazul întâlnirii euharistice cu Domnul, „din toata inima”. Asa facea, de altfel, si Parintele tot ceea ce facea: „din toata inima”. Poate ca nimic nu-l bucura mai mult decât propria-i împartasire ca împartasirea ucenicilor sai. (pp. 189-193, 206-215)

(Un preot de foc-Parintele Iulian, Costion Nicolescu, Editura Bizantina)


       In 1972, va fi trimis de Patriarhul Justinian Marina la biserica "Flamanda", de pe strada Olimpului nr.17, pentru "restaurarea ei morala si materiala".

       In 1993, ostenit, si-a depus dosarul de pensionare.
       La 30 septembrie 1996 a plecat impacat la Domnul.

(Un preot de foc-Parintele Iulian, Costion Nicolescu, Editura Bizantina)Inapoi la BIOGRAFII
More on: iulian and pentru
Site Powered by GoFTP FREE Version