Prima serie de tineri în cadrul proiectului „Pe munte, spre Cruce“


„Pe munte, spre Cruce! 2018”

20 august – 2 septembrie 2018


Tineri din parohiile Arhiepiscopiei Bucurestilor au participat în perioada 20 august – 2 septembrie 2018 la tabara „Pe munte, spre cruce!”.
Cea de-a V-a editie a proiectului s-a desfasurat în doua serii.Programul proiectului a cuprins un traseu montan pe platoul Muntilor Bucegi spre Crucea de pe Caraiman, o actiune de ecologizare desfasurata împreuna cu Jandarmeria Montana si activitati culturale prin vizite la Casa de Cultura din Busteni, la Muzeul Cezar Petrescu si la Palatul Cantacuzino.La manastire au avut loc mai multe conferinte cu tematici diferite:

Conceptul de eco-teologie;
Relatia om-natura;
Istoricul Manastirii Caraiman;
Scurta istorie si prezentare geografica a zonei Muntilor Bucegi si a orasului Busteni;
Importanta unitatii de credinta si de neam;
Marea Unire de la 1918;
Educatie privind turismul montan – recomandari ale jandarmilor si ale reprezentantilor Parcului Natural Bucegi.

De asemenea, participantii au fost prezenti la programul liturgic al manastirii.Proiectul a fost organizat de Sectorul învatamânt si activitati cu tineretul al Arhiepiscopiei Bucurestilor împreuna cu Manastirea Caraiman: Centrul Social-Pastoral Sfânta Cruce, fiind finantat de parohiile bucurestene, autoritatile publice, dar si firme private sau ONG-uri.Din partea parohiei Martisor a participat eleva Raban Ela, castigatoare a locului II pe tara a Olimpiadei de Religie la clasa a VIII-a.

Sursa: http://basilica.ro/tinerii-din-arhiepiscopia-bucurestilor-merg-pe-munte-spre-cruce/ 

24 -29 iulie 2016 – Tineri în tabără

la Mănăstirea Caraiman

  În contextul Anului omagial al educaţiei religioase a tineretului creştin-ortodox, în cadrul Patriarhiei Române s-a desfăşoarat programul naţional de tabere de varăTradiţie şi noutate. Acest program s-a derulat în perioada 24-29 iulie 2016 la Centrul Social-Pastoral Sfânta Cruce, Mănăstirea Caraiman, județul Prahova.


Coordonatorul grupului, diac. Mugurel Crăciun (inspector eparhial), alături de responsabilii de grup, domnișoara Miruna Vieru (membră ASTO) și domnii Marius Ciulu și Alexandru Ștefan Matache (inspector eparhial), au prezentat participanților elementele de istorie, tradiție și cultură, specifice mitropoliei Munteniei și Dobrogei, dar și câteva informații legate de administrația bisericească.

Au avut loc:

Vizite la Castelul Peleș, Castelul  Pelișor, Platoul Bucegi și Mănăstirea Peștera Ialomiței;

Sesiuni de formare, cu temeleManagement de proiect și Comunicare;

Ateliere de dezbatere, cu tema Locul, rolul și importanța tinerilor în Biserică;

Conferință duhovnicească, invitat: Părintele Vasile Gavrilă de la paraclisul universitar Sfântul Nicolae, București.

 


Cei 46 de tineri  s-au bucurat joi, 28 iulie 2016 şi de întâlnirea  cu Preafericitul Părinte Patriarh Daniel care le-a spus : “Adevărata bucurie se naşte din rugăciune. Preafericirea Sa i-a binecuvântat, le-a adresat un cuvânt de învăţătură şi i-a invitat la Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din toată lumea, de la începutul lunii septembrie.

    Tinerii au avut şansa de a se cunoaşte mai bine, de a afla care le sunt capacităţile, ce le place şi ce ar dori realizeze.


Din partea parohiei Mărţişor au participat: părintele diacon Marian-Mugurel Crăciun (coordonator de grup) şi tânărul Nicolae Telescu.                        (sursa: www.basilica.ro)


21 iulie – 3 august 2014

Tabără pentru tineri la Mănăstirea Caraiman

Întâlnire cu natura şi cu Dumnezeu

50 de tineri din mai multe parohii din cadrul Arhiepiscopiei Bucureştilor se află în aceste zile la Mănăstirea Caraiman din Buşteni, judeţul Prahova, în cadrul celei de-a doua ediţii a proiectuluiPe munte, spre Cruce!“.

Cei 50 de tineri participanţi sunt însoţiţi şi îndrumaţi de  Cristinel Rusu, inspector la Sectorul învăţământ şi activităţi cu tineretul.În primele zile, cu sprijinul directorului Rezervaţiei Naturale Bucegi, Horia Iuncu, şi al reprezentanţilor Jandarmeriei montane Buşteni, participanţii au fost în drumeţii montane, pentru cunoaşterea locurilor ce pot fi ecologizate: pe Valea Cerbului până la cabana Gura Dihamspre cascada Urlătoarea-Poiana Ţapului, cele mai vizitate trasee din Parcul Naţional Bucegi. Tinerii au vizitat şi Palatul Cantacuzino din Buşteni şi Palatul Peleş din Sinaia.

În zilele care au mai rămas avem în plan urcăm cu telecabina de la Buşteni către Babele şi de acolo spre Crucea Eroilor Neamului, situată la baza vârfului Caraiman, aceasta fiind una dintre cele mai frumoase zone geografice din zonă. Odată ajunşi la Cruce, dacă vom avea parte de condiţii meteo favorabile, vom citi Acatistul Sfintei Cruci. Mulţumesc domnului director de la telecabina Sinaia, care ne-a facilitat transportul printr-o reducere substanţială acordată întregului grup. Drumeţiile vor continua pe traseele către Valea Spumoasă şi Poiana Stânii. Pentru ziua de vineri am pregătit acţiunea voluntară de ecologizare în zona Poiana Izvoarelor, cu participarea întregului grup şi cu sprijinul Primăriei Buşteni. Pe lângă participarea la programul liturgic de la mănăstire şi drumeţiile montane, după masa de prânz avem mai multe seminarii pe diferite teme în legătură cu eco-teologia, martiriul Sfinţilor Brâncoveni, Sfânta Spovedanie şi Dumnezeiasca Euharistie, despre care ne-a vorbit preacuviosul părinte stareţ David Petrovici al Mănăstirii Caraiman, iar un reprezentant de la Parcul Naţional Bucegi va ţine un seminar despre fauna şi flora din Rezervaţia Naturală Bucegi. Tinerii s-au arătat foarte entuziasmaţi faţă de activităţile desfăşurate. Duminică vom avea parte de o cină festivă la mănăstire, în urma căreia toţi tinerii vor primi diplome de participare, a precizat inspectorul eparhial Cristinel Rusu.Am întâlnit oameni deosebiţi. S-au pus bazele unor prietenii care sperăm se continue şi după această săptămână. Au fost zile cu program diversificat, cu multe drumeţii şi cu participare la slujbe“, a spus Iuliana Andrei de la parohia Mărţișor.

Apreciez iniţiativa, organizarea şi buna desfăşurare a acestei tabere. Am rămas plăcut impresionat de această experienţă şi, cu voia Bunului Dumnezeu, vremea a ţinut cu noi. Personalul deosebit de prietenos a întregit pe deplin atmosfera. mulţumim!“, a subliniat Ştefan Costache.

Mănăstirea Caraiman ne-a aşteptat cu porţile deschise, munţii se înălţau impunători în jurul nostru, dar cărările lor ne îndemnau totuşi nu zăbovim. Toate aceste lucruri, precum şi oamenii minunaţi care ne însoţesc ne-au făcut pe mine şi pe colegii mei ne transformăm din colegi în prieteni şi creăm anumite legături, pe care sperăm timpul nu le va lăsa se dovedească efemere“, a mai spus Ioana Georgescu.

A doua serie a taberei începe luni, 28 iulie, şi se încheie duminică, 3 august.

Proiectul este coordonat de Sectorul învăţământ şi activităţi cu tineretul din cadrul Arhiepiscopiei Bucureştilor.

Parohia Mărţișor este reprezentată de Iuliana ANDREI și                  Ștefan-Laurenţiu ȘTEFANESCU

 

2013 - Prima serie de tineri în cadrul proiectului

Pe munte, spre Cruce

Acţiuni de ecologizare a muntelui la Buşteni

În săptămâna 2-8 septembrie 2013, la Buşteni, în judeţul Prahova, s-a aflat prima serie de tineri din cadrul proiectului de ecologizare „Pe munte, spre Cruce“, organizat de Sectorul învăţământ şi activităţi cu tineretul al Arhiepiscopiei Bucureştilor, împreună cu Centrul social-pastoral „Sfânta Cruce“ al Mănăstirii Caraiman.


Prima serie implicată în acest proiect a fost formată din 67 de tineri care au provenit din protoieriile I, II şi III Capitală, precum şi din protoieriile Ilfov Nord, Ilfov Sud şi Ploieşti. Grupul a fost însoţit şi coordonat în timpul acţiunilor de ecologizare de părintele diacon Adrian Oancea, inspector în cadrul Sectorului învăţământ şi activităţi cu tineretul al Arhiepiscopiei Bucureştilor, şi părintele Marius Fănel Suiugan, colaborator în cadrul proiectuluiPe munte, spre Cruce.


Luni, 2 septembrie, tinerii au fost întâmpinaţi de reprezentanţii Parcului Naţional Bucegi care le-au făcut o prezentare a terenului, le-au vorbit despre măsurile de siguranţă şi regulile pe care trebuie le îndeplinească atunci când întreprind o acţiune de ecologizare pe teren muntos şi i-au instruit asupra activităţii propriu-zise de strângere a gunoaielor. Prima acţiune de curăţare a deşeurilor s-a făcut în zona Buşteni - Gura Diham - Valea Cerbului, în urma căreia s-au strâns 15 saci de gunoaie.


Marţi, acţiunea de ecologizare s-a desfăşurat în zona Buşteni - Poiana Ţapului - Urlătoarea, intens tranzitată de turişti, unde s-au strâns 30 de saci cu deşeuri“, ne-a spus diac. Adrian Oancea.


Miercuri, tinerii au participat la o drumeţie recreativă în zona Buşteni - Valea Spumoasă. În toate traseele, grupul a fost  însoţit şi de către doi reprezentanţi din partea Parcului Natural Buşteni şi doi reprezentanţi din partea Jandarmeriei Prahova. În zilele următoare, programul tinerilor a inclus urcarea la Crucea de pe Caraiman, ecologizare pe platoul spre Babele, vizitarea MuzeuluiCezar Petrescuşi a Palatului Cantacuzino, un concurs despre eco-teologie şi prezentări instructiv-educative din partea reprezentanţilor Salvamont, Jandarmeriei şi Parcului Naţional Buşteni.


ProiectulPe munte, spre Cruceeste rodul colaborării dintre Sectorul învăţământ şi activităţi cu tineretul al Arhiepiscopiei Bucureştilor, în calitate de organizator, Centrul social-pastoral „Sfânta Cruce“ al Mănăstirii Caraiman, Centrul de presă BASILICA, Agenţia de pelerinaj Basilica Travel, Primăria oraşului Buşteni, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Prahova, Parcul Natural Bucegi, Salvamont Prahova şi Societatea de salubritate Comprest.


Din partea parohiei Mărţișor au participat tinerii : Cristina Păiș și Cătălin-Mihai Bușagă.