Program saptamanal si Foaia de Duminica

(13 aprilie 2025)
Duminica floriilor









Hristos se naste, slaviti-l!
Hristos din ceruri, întâmpinati-l!,
Hristos pe pamânt, înaltati-va!
Cântati Domnului tot pamântul!
(Sf.Grigorie Teologul)


„Ce vom aduce Tie Hristoase? Ca Te-ai nascut pe pamânt ca om, pentru noi. Fiecare din fapturile cele zidite de Tine multumire aduce Tie: îngerii cântarea, cerurile steaua, magii darurile, pamântul pestera, iar noi pe Maica Fecioara. Dumnezeule, Cel ce esti mai înainte de veci, miluieste-ne pe noi”!
(Din cântarile Vecerniei Craciunului).



Miercuri, 25 decembrie 2024 - Dupa Sf.Liturghie, enoriasii prezenti la slujba de Craciun au fost colindati de micutii colindatori din Grupul de tineret al parohiei MARTISOR, coordonati de pr.Marian Craciun.





A sosit si Mos Craciun!





Sambata, 21 decembrie 2024 - Dupa o ultima repetitie, copii indrumati de Parintele Marian Craciun, au plecat sa colinde prin parohie si prin alte parti, unde au primit invitatie!
S-au bucurat si au bucurat cu colinde frumoase, vestind Nasterea Domnului nostru Iisus Hristos!









Marti, 10 decembrie 2024 - La Casa memoriala Martisor a avut loc evenimentul "5o de ani de la deschiderea Casei Memoriale "Tudor Arghezi"- Martisor, si 100 de ani de la nasterea Mitzurei Arghezi.



Au fost prezenti dl.prof.univ.dr.Ioan Cristescu, directorul Muzeului National al Literaturii Romane, doamna Loreta Popa, jurnalista si scriitoare, pr.Dragos Marineata si domnul Traian Radu, prieten si colaborator al Mitzurei Arghezi, alturi de care a ingrijit editiile "Arghezi. Opere" din colectia Academiei Romane, "Opere fundamentale".





Dupa vizionarea unui film documentar, s-a savarsit si un parastas la mormintele familiei Arghezi.





Duminica, 8 decembrie 2024 - Dupa Sf.Liturghie, elevi de la Scoala gimnaziala 81, sectorul 3, insotiti de domnisoara Nicoleta Enculescu, au sustinut o frumoasa serbare de Craciun, in cadrul careia au recitat poezii, au cantat colinde si au prezentat sceneta "Copilul noptii sfinte".
copiii care au expus icoane amintind de Nasterea Domnului, au primit diplome si daruri de suflet.









Duminica, 8 decembrie 2024 - familia Constantinescu Cicerone si Adela au facut un drum la Valea Plopului cu produse si cadouri de sarbatori pentru copiii de acolo.









Vineri, 6 decembrie 2024 - In cadrul parteneriatului Gradinitei Martisor cu parohia Martisor, elevii au venit sa daruiasca cadouri copiilor nevoiasi si sa ne colinde.
Au fost insotiti de doamnele educatoare si de parinti, si intampinati de pr.Marian Craciun, organizator al acestei actiuni.
Elevii ne-au si colindat si au recunoscut ca au fost cuminti, iar Sfantul Nicolae nu i-a ocolit!









Luni, 21 octombrie 2024, a fost organizata, pentru elevii Scolii gimnaziale nr.81 din Bucuresti, un alt fel de ora de latina.
Tema orei de latina din saptamana "Scoala altfel" a fost "De la zei la Dumnezeu, de la supereroi – la Sfinti, ca prieteni si modele pentru toti".
Domnisoara profesor Nicoleta Enculescu a invitat pe: pr.Dragos Marineata de la parohia Martisor, tanarul teolog Marian Rizea si pe doamna preoteasa Georgiana Barica de la parohia Buna Vestire Bellu.









Sambata si duminica, 5 si 6 octombrie 2024 - parintele Marian CRACIUN si parintele Vasile MARIN au mers in pelerinaj la Sf.Cuvioasa Parascheva de la Iasi, insotiti de un grup de pelerini din parohia Martisor.
Au vizitat manastirile Cotesti, Dalhauti, Brazi, Cetatuia, Bucium, Bujoreni, Podul Bulgarului si evident Catedrala Mitropolitana din Iasi, care adaposteste moastele Sfintei Cuvioase Parascheva.












In perioada 16 - 20 august 2024, a fost inlocuita teava de apa de la contor pana la cismea.
Lucrarea a fost realizata de Marian ION, Constantin MIHALACHE,Gelu si Adrian MILITARU.
Modernizarea aspectului cismelei a fost asigurat de Ileana BARBULESCU prin Agrippa Design & Advertising.
Materialele au fost asigurate de Flora DADACI.











Dumnezeu sa binecuvinteze pe toti cei implicati!



In zilele de 15 si 16 iulie 2024, a fost inlocuita gresia din pridvorul bisericii.
Lucrarea a fost realizata de Marin (Dorin) DRAGULETE, Constantin MIHALACHE, Marian ION si Adrian MILITARU.
Materialele au fost asigurate de familia Mircea si Anca SINESCU.









Dumnezeu sa binecuvinteze pe toti cei implicati!



Duminica, 7 iulie 2024, familia Constantinescu A. si C. au ajuns cu daruri de alimente, haine si bani (1.500 de lei), din partea enoriasilor de la Martisor la asezamantul de la Valea Plopului.
De asemenea, si in ziua de duminica 1 septembrie 2024, doamna Lenuta Stanca insotita de alte trei enoriase au ajuns cu alimente si articole de uz casnic la Valea Screzii.
Parintele Nicolae Tanase a primit cu bucurie si recunostinta ajutorul primit.









Dumnezeu sa primeasca jertfa si sa binecuvinteze pe toti cei implicati!



Sambata, 22 iunie 2024, doamna Stefania-Victoria NICOLESCU, sefa Comitetului parohial, a implinit varsta de 90 de ani!
Dupa slujba vecerniei Rusaliilor am sarbatorit-o, nu dupa cat ar merita! Dumnezeu sa o rasplateasca pentru tot binele facut bisericii Martisor, si sa o binecuvinteze!












Vineri, 21 iunie 2024, am facut o vizita domnului Demostene Andronescu (97 de ani), fost detinut politic










Duminica, 9 iunie 2024, a avut loc premierea copiilor care au participat si finalizat proiectul "Oameni si sfinti", desfasurat pe durata Postului Mare 2024 (organizator pr.Marian CRACIUN)






23 - 26 mai 2024 - Pelerinaj in SFANTUL MUNTE ATHOS (pr.Marian Craciun si pr.Vasile Marin)












Miercuri, 24 aprilie 2024, au fost montate icoanele pictate pentru catapeteasma sculptata de Eugen VARTIC din Vanatori-Neamt.
Lucrarea de pictura a icoanelor a fost realizata de pictorul bisericesc Alexandru CRISAN din Cluj













Sambata si duminica, 20 si 21 aprilie 2024 - parintele Marian CRACIUN a mers in pelerinaj la cateva manastiri din judetul Prahova, insotit de un grup de pelerini din parohia Martisor. Au vizitat manastirile Brebu, Cheia, Suzana, Malaesti, Zamfira si Turnu.
Duminica, 21 aprilie 2024 au participat la Sf.Liturghie de la Valea Plopului, alaturi de parintele Nicolae TANASE













Joi, 18 aprilie 2024, s-a facut receptia pentru catapeteasma sculptata in lemn de stejar de catre Eugen VARTIC din Vanatori-Neamt.
Comisia a fost alcatuita din parintele arhidiacon Aurel VLAICU, consilier la sectorul Patrimoniu, sculptorul Remus DRAGOMIR si parintele Ionut BARBULESCU, protopop sector 4 Capitala.









Duminica, 31 martie 2024, la parohia Martisor a avut loc primul Maslu de obste din Postul Pastelui.
Au participat preoti si credinciosi din parohiile: Inaltarea Domnului (Pr.Florin VOINEAG), Sf.Haralambie Bellu (pr.Gheorghe DOGARU, pr.Anghel CHIRILA), Sf.Parascheva Bellu (pr.Ioan ROSU).









Duminica, 3 martie 2024, darurile de alimente, haine si bani (5.500 de lei), din partea enoriasilor de la Martisor, au sosit la asezamantul de la Valea Plopului. Parintele Nicolae Tanase a primit cu bucurie si recunostinta ajutorul primit.









Multumim si celor doua familii care ne-au ajutat cu transportul. Dumnezeu sa primeasca jertfa si sa binecuvinteze pe toti cei implicati!




Duminica, 3 martie 2024, dupa Sfanta Liturghie, inainte ca martisoarele confectionate manual duminica trecuta de copii de la Martisor, pentru a fi daruite doamnelor cu ocazia zilei de 1 martie, cativa elevi de la Scoala Gimnaziala Martisor, indrumati de prof.Nicoleta Enculescu, au sustinut o mica serbare cu poezii personale si ale lui Tudor Arghezi.












Duminica, 25 februarie 2024, dupa Sfanta Liturghie, copii de la parohia Martisor indrumati de parintele Marian Craciun si ajutati de cativa parinti, au confectionat martisoare.










Marti, 13 februarie 2024, am participat cu cativa credinciosi de la parohia Martisor la vizionarea filmului Unde esti, Adame?



Filmul a fost proiectat la cinematograful Muzeului Taranului Roman, si a fost precedat de o expunere a realizatorului filmului, diaconul ucrainian Alexandru PLYSCA






Vineri, 9 februarie 2024, am participat cu ceilalti colegi preoti de la parohia Martisor la privegherea din cinstea Sf.Mc.Haralambie, la parohia Sf.Haralambie Bellu, la invitatia parintelui paroh Gheorghe DOGARU










Duminica, 14 ianuarie 2024, dupa Sfanta Liturghie, a fost inmanata, domnului Adrian MILITARU, cantaret bisericesc de la Martisor, din partea Prea Fericitului Parinte Patriarh DANIEL, in contextul Anului comemorativ al imnografilor si cantaretilor bisericesti (psalti), diploma comemorativa "in semn de pretuire si recunostinta pentru merite deosebite in apararea credintei ortodoxe, promovarea culturii si intensificarea vietii crestine."








Incepand cu 3 ianuarie 2024, in zilele de vineri si sambata, in urma unui contract de colaborare cu SHAKESPEARE SCHOOL, doua grupe de elevi cu varste cuprinse intre 6 si 14 ani fac CURSURI GRATUITE DE ENGLEZA cu doi voluntari.








Luni, 25 decembrie 2023, dupa Sf.Liturghie, am fost colindati de copiii din parohie, condusi de parintele Marian-Mugurel CRACIUN.

Programul a inceput cu o poezie de Craciun recitata de elevul Gabriel PLAIASU.









Pentru ca au fost cuminti, a sosit si Mos Craciun!








Duminica, 17 decembrie 2023, dupa Sf.Liturghie, elevii Scolii Gimnaziale Martisor, sub indrumarea profesorilor Nicoleta ENCULESCU si Mandita GAVRILA, i-au colindat pe credinciosii parohiei Martisor, prezentand si sceneta "Copilul Noptii Sfinte".

Cu acest prilej, a fost organizata si o expozitie cu picturile elevilor, sub numele "Craciunul in ochi de copil".












Marti seara, 5 decembrie 2023, dupa Vecernia Sf.Nicolae, am fost colindati de membrii familiei parintelui Cristinel CLINCIU de la parohia Dudesti Cioplea I












Duminica, 3 decembrie 2023, dupa Sfanta Liturghie , am fost colindati de grupul Agalliasis de la biserica Kretzulescu










Marti, 28 noiembrie 2023, in urma colaborarii dintre parohia Martisor (Pr.Marian CRACIUN) si Gradinita Martisor (Educator Cristina CROITORU), s-a desfasurat Campania "Dar din dar se face Rai", prin care elevii gradinitei Martisor au strans lucruri pentru copii nevoiasi, pe care le-au impachetat ca daruri pentru Craciun.












Duminica, 5 noiembrie 2023, elevii Scolii gimnaziale „Martisor” sub îndrumarea domnisoarei profesor Nicoleta Enculescu, i-au sarbatorit în avans pe Sf.Arhangheli Mihail si Gavriil printr-o frumoasa serbare, recitând rugaciuni înaltate Sfintilor Arhangheli, Îngerului pazitor si versuri cu tematica religioasa.
De asemenea, elevii au dat citire unei Scrisori deschise toamnei si Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil.
Serbarea închinata Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil a debutat în sunetele toacei, mânuita de catre elevul Pietreanu Rares Andrei, elev în clasa a XII-a la Colegiul „Carol I” din Bucuresti.
La finalul serbarii, Parintii slujitori ai bisericii - Parintele paroh Dragos Marineata si Parintele Marian Craciun - i-au felicitat pe elevi, decernându-le diplome pentru frumoasa purtare, seriozitate si implicare în activitatile scolare si extrascolare.










Pe 19 septembrie 2023 s-au implinit 75 de ani de la tarnosirea bisericii Martisor.



Cu acest prilej a fost redactata si publicata MONOGRAFIA Parohiei Sf.M.Mc.Gheorghe - Martisor

Aparuta in conditii grafice deosebite la Editura Cuvantul Vietii, Monografia parohiei Sf.M.Mc.Gheorghe - Martisor, este o marturie-document a istoriei vechi si noi a zonei de sud a Bucurestiului, zona in care se ridica smerita, de ani buni, biserica Martisor.

Monografia parohiei Martisor este o istorie vie a vietii si a credintei. O istorie scrisa in amintiri, ce nu are cum sa piara prea curand. o istorie ce vine din vechime. Isi da mana cu prezentul, inaintand spre un viitor bine asezat in matca Timpului si a Cuvantului daltuit in piatra si in inimi.



Tudor Arghezi scria, odinioara: "Nu-ti voi lasa drept bunuri, dupa moarte, / Decat un nume adunat pe-o carte" (poezia Testament).

Parintele Dragos Marineata a consemnat in carte fapte si nume ce nu pot fi date uitarii, oameni ce au slujit Altarului de la Martisor. Dar si pe cei ce au pus o caramida la zidirea si dainuirea acestui Sfant lacas de cult. Si inca o mai fac, cu gandul la generatiile ce vor urma.

MONOGRAFIA bisericii Martisor este a unei biserici tacute, smerite. Dar si semeata prin istoria nasterii sale, prin tainice rugaciuni, rostite cu timp si fara timp. O biserica care, la umbra zidurilor sale, adaposteste istorie, viata si speranta.

Monografia - care are 95 de pagini, la care se adauga altele continand Bibliografia si Anexa foto - este alcatuita din sase capitole: I - Istoria locurilor; II - Istoria parohiei si a bisericii; III - Biserica astazi-imbunatatiri; IV - Slujitorii bisericii; V - Ctitori si donatori; VI - Concluzii

A consemnat profesor Nicoleta Enculescu din Bucuresti.



Sambata 30 septembrie si duminica 01 octombrie 2023 - parintele Dragos Marineata a mers in pelerinaj la Sf.Cuvioasa PARASCHEVA de la Iasi, insotit de un grup de pelerini din parohia Martisor. Au mai vizitat manastirile Hadambu, Vladiceni, Trei Ierarhi, Golia si Cetatuia





















Duminica, 24 septembrie 2023 - dupa Sf.Liturghie, domnisoara profesor de limba romana, franceza si latina, Nicoleta Enculescu de la Scoala Gimnaziala Martisor,insotita de sase elevi din clasele a VII-a si a VIII-a, a recitat versuri inchinate Maicii Domnului si bunicilor, in anul omagial al persoanelor varstnice









Duminica, 17 septembrie 2023 - dupa Sf.Liturghie, la implinirea a 75 de ani de la tarnosirea bisericii Martisor (19 septembrie 1948) si la 27 de ani de la trecerea la Domnul a parintelui Mihai Tataram (21 septembrie 1996), in prezenta credinciosilor si a domnului Mircea Tataram si a Marinei, fiul si nepoata parintelui Mihai, s-a sfintit placa comemorativa si s-a savarsit parastasul.















Luni, 11 septembrie 2023 - A avut loc binecuvantarea anului scolar 2023-2024 la Scoala Gimnaziala Martisor si Kids Pallace











Duminica, 10 septembrie 2023, dupa ora, 12.00, a avut loc o intalnire cu doi specialisti de la Politia Romana, care au prezentat copiilor, tinerilor si parintilor, riscurile legate de folosirea retelelor de socializare de catre tineri si copii, dar si probleme legate de consumul de droguri (cauze, efecte si metode de implicare in preventie).













1 -2 septembrie 2023 - Un grup de enoriasi de la Martisor au mers in pelerinaj la manastiri din judetul Valcea (pr.Marian - Mugurel)











31 august 2023 - Un grup de tineri de la Martisor (Razvan si Stefan) alaturi de doi voluntari de la Ortodoxia Tinerilor (Irinel si Catalin) a dat o mana de ajutor pentru spargerea si asezarea lemnelor unei persoane cu probleme de sanatate













15 - 20 iunie 2023 - Pelerinaj in SFANTUL MUNTE ATHOS (un mic grup de enoriasi de la parohia Martisor si credinciosi de la Schitul Icoana Noua, jud.Neamt (Pr.Marian Craciun)












1 iunie 2023 - Drumetie cu tineri si copii de la parohie in Parcul natural Comana.
Vizitarea ansamblului Moara de Hartie si a Manastirii Comana (Pr.Marian Craciun)










Luni, 4 iunie 2023 - Activitati recreative cu copiii in vacanta de Rusalii (coordonator Pr.Marian Craciun)








Duminica, 28 mai 2023 - Trecere la Ortodoxie Michelle-Marie RAFFERTY













Sambata, 20 mai 2023 - Parastas la mormintele familiei Arghezi de la Casa Memoriala









Duminica, 9 aprilie 2023, in Duminica Floriilor, copiii din Organizatia de Tineret au organizat Targul de Paste 2023 (coordonat de Pr.Marian Craciun)




Miercuri, 5 aprilie 2023 - parteneriat cu Gradinita Martisor (Educator Cristina CROITORU)
– actiune de donare cadouri pentru copii defavorizati, cu ocazia Sfintelor Pasti 2023








Duminica, 2 aprilie 2023 - Suporturi pentru oua si podoabe de Paste pentru Targul de Paste 2023 din Duminica Floriilor (coordonat de Pr.Marian Craciun)










Duminica, 26 februarie 2023 - Atelier de martisoare coordonat de Pr.Marian CRACIUN











25 decembrie 2022 - Colindati de copii din Martisor condusi de Pr.Marian si Inv. Alis Botea








21-22 decembrie 2022 - Parohia Martisor cu grupul de colindatori, colindand gazdele primitoare din parohie (Pr.Marian Craciun)








18 decembrie 2022 - Colindati de copii de la Scoala gimnaziala George Toparceanu, condusi de Inv.Adina Nitu








7 decembrie 2022 - Cateheza "Pe urmele lui Mos Craciun" la Scoala privata Kids Palace de pe str.Obolului (Pr.Marian-Mugurel Craciun)






5 decembrie 2022 - Colecta de cadouri de sarbatori pentru copii orfani sau din familii sarace din judetul Tulcea (Pr.Marian-Mugurel Craciun in colaborare cu gradinita Martisor)








26 noiembrie 2022 - Actiune comuna a parohiilor Martisor si Nasterea Domnului- Cartier Solar privind donarea de produse comunitatii de la Valea Plopului, sat Posesti(Pr.Marian-Mugurel Craciun)








19 noiembrie 2022 - Pelerinaj la Manastirea Sf.Andrei, Dervent si Lipnita (Pr.Ticu)










13 octombrie 2022 – Parastas pentru familia Arghezi












8-9 octombrie 2022 - Pelerinaj la Iasi (Pr.Dragos)






6 octombrie 2022 – Trecere la ortodoxie SABETVASH Houshang (Andrei)
si REZAPOOR Fatemeh (Camelia-Elena) (Iran)






2 octombrie 2022 - De Duminica iubirii vrajmasilor, intalnire la Martisor
cu domnul Demostene Andronescu, 95 de ani, detinut politic (12 ani de inchisoare)








17 - 18 septembrie 2022 - Pelerinaj la Manastirea Cozia si Prislop (Pr.Ticu)










14 septembrie 2022 - De Inaltarea Sfintei Cruci



Duminica, 11 septembrie 2022
la parohia Aparatorii Patriei II - Sf.Ambrozie

a avut loc Editia a XII-a a Festivalului de pricesne Blândul Pastor.



Carmen Mustata, din localitatea vrânceana Tifesti,
a câstigat Marele Premiu al Juriului la cea de-a XII-a editie
a Festivalului de pricesne ”Blândul Pastor”.



Juriul acestei editii a festivalului compus din Sandu Pop,
Miruna Ionescu, Daniel Madia, Pr. Ionel Miron si Pr. Mircea Alexa Uta
a analizat prestatia celor 13 concurenti intrati în finala.



4 iunie 2022 – Aniversare 95 de ani doamna Ioana Iordache








27 mai 2022 – Trecere la ortodoxie Sabrina Vacaru








21 mai 2022 – La Casa Memoriala Tudor Arghezi a avut loc
lansarea volumului “Tudor Arghezi – 21 de poeme”
de catre Muzeul National al Literaturii Române si Moara de Hârtie,
la împlinirea a 142 de ani de la nasterea poetului.


Dupa lansarea volumului (cu participarea dnei Margareta Labis,
sora poetului Nicolae Labis si a scriitorului – teolog Costion Nicolescu)


a avut loc si slujba parastasului poetului si a familiei sale.






20 mai 2022 – parteneriat cu Gradinita Martisor (Educator Cristina CROITORU)
– actiune de donare cadouri pentru copii defavorizati de 1 iunie









14 - 15 mai 2022 - Pelerinaj la parintele Arsenie Boca (Pr.Ticu)








24 aprilie 2022 – Trecere la ortodoxie George Bârlescu








13 aprilie 2022 – Colecta alimente si produse de igiena pentru refugiatii din Ucraina.






22 martie 2022 - Cerc pastoral la Martisor în contextul
„Anului omagial al rugaciunii în viata Bisericii si a crestinului”
si „Anului comemorativ al sfintilor isihasti Simeon Noul Teolog,
Grigorie Palama si Paisie de la Neamt” – Tema: “Rugaciunea în Sf.Scriptura” (Pr.Dragos)




19 decembrie 2021 – Cu binecuvântarea PF Daniel, enoriasii parohiei Martisor
au fost colindati de ansamblul “Flori de garofita”, grup de copii si tineri
de la Scoala de Arte Ploiesti, afiliati Parohiei Maneciu Ungureni,
Protoieria Valenii de Munte.










3 decembrie 2021 - parteneriat cu Gradinita Martisor
(Educator Cristina CROITORU) – cadouri oferite de copii de la
gradinita pentru copii nevoiasi (pentru Sf.Nicolae sau Craciun).










25 septembrie 2021 – Trecere la ortodoxie Daniela Stanciu








In zilele
2 si 3 octombrie 2021

Un grup de 42 de pelerini condus de parintele Dragos Marineata,
a facut un Pelerinaj la Sf.Cuvioasa Parascheva de la Iasi

In prima zi au vizitat manastirea
Movila lui Burcel
din comuna Miclesti, jud.Vaslui







Manastirea Hadambu



Duminica, 3 octombrie 2021
s-au inchinat la moastele Sf.Cuv.Parascheva
din Catedrala Mitropolitana din Iasi








apoi au vizitat Manastirea Golia



si manastirea Cetatuia







Proiect inlocuire geamuri si realizare vitralii
2019 - 2020
La inceputul anului 2019, Consiliul parohial al parohiei a considerat necesara inlocuirea celor 11 ferestre din biserica cu unele noi, din lemn triplu stratificat (precum cele din turla) si montarea de vitralii.
S-a dorit ca cele 11 ferestre cu vitralii sa reprezinte sfinti romani (exceptie Sf.Altar).
In urma licitatiei pentru vitralii, artistul ales este unul recunoscut pentru calitatea si frumusetea lucrarilor sale. Prin zona, se pot vedea vitraliile de la parohia Serban-Voda, sector 4, parohia Sf.Mc.Ecaterina din sectorul 5, etc.

Programul iconografic este urmatorul:

Sf.Altar:

Deisis (Mantuitorul pe tron , incadrat de Maica Domnului si Sf.Ioan Botezatorul).




Naos:

Sf.Ap.Andrei si Sf.Martir Constantin Brancoveanu.



Pronaos Nord:

Sf.Mc.Filofteea, Sf.Cuv.Parascheva si Sf.Ioan Iacob Hozevitul.




Pronaos Sud:

Sf.Mc.Ioan Valahul, Sf.Cuv.Dimitrie cel Nou si Sf.Ier.Calinic de la Cernica.




Pe data de 30 decembrie 2019 s-a definitivat acest frumos proiect prin montarea ultimelor 6 vitralii.
Dumnezeu sa binecuvinteze dragostea si familiile celor implicati in realizarea acestui proiect!



12 iunie 2019 - Onorati de prezenta domnului Dr.Balaceanu Stolnici



In Ajunul Craciunului
Luni, 24 decembrie 2018
dupa Vecernie, indrumati de dna prof.Alisse Botea
10 copii de la parohia Martisor,
ne-au incantat cu sceneta "Nasterea Domnului"







Dupa sceneta si colinde a venit si ... Mos Craciun!





In ziua de
duminica, 2 decembrie 2018
dupa Sfanta Liturghie,
credinciosii de la parohia Martisor,
au savarsit parastasul de 1 an al Regelui Mihai











In ziua de
duminica, 25 noiembrie 2018

Un grup de credinciosi de la parohia Martisor,
insotit de parintele Dragos Marineata,
a participat la sfintirea Catedralei Mantuirii Neamului















Pelerinajul la sarbatoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou,
Ocrotitorul Bucurestilor (praznuit la 27 octombrie)
se va desfasura în perioada 25-29 octombrie 2018 dupa urmatorul program:


- Joi, 25 octombrie 2018, la ora 12.00, va avea loc procesiunea Calea Sfintilor, cu Sfintele Moaste si Icoana Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucurestilor, de la Catedrala Patriarhala, pe bulevardul Regina Maria din Bucuresti, pâna la Crucea brâncoveneasca de la baza Dealului Patriarhiei.

- Începând cu aceeasi ora, de la Catedrala Mitropolitana Sfântul Spiridon – Nou, vor fi aduse în procesiune Sfintele Moaste si Icoana Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica, pe traseul Calea Serban Voda, strada Bibescu Voda, pâna la urcarea pe Dealul Patriarhiei.

- La ora 12.30, cele doua procesiuni se vor întâlni la Crucea brâncoveneasca de la baza Dealului Patriarhiei, si vor înainta împreuna pâna la Catedrala Patriarhala, unde vor fi întâmpinate de Preafericitul Parinte Patriarh Daniel la Altarul de vara. Apoi, Sfintele Moaste si Sfintele Icoane vor fi depuse spre închinare în baldachinul de pe Colina Patriarhiei, pentru a fi cinstite de pelerini pâna luni, 29 octombrie 2018.


- Vineri, 26 octombrie 2018, la sarbatoarea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, de la ora 9.30, la Altarul de vara de lânga Catedrala Patriarhala, se va savârsi Sfânta Liturghie.

- Sâmbata, 27 octombrie 2018, la sarbatoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucurestilor, începând cu ora 9.00, la Altarul de vara de lânga Catedrala Patriarhala, va fi savârsita Sfânta Liturghie de catre Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

- Duminica, 28 octombrie 2018, la sarbatoarea Sfântului Ierarh Iachint de Vicina, de la ora 9.30, în Catedrala Patriarhala, se va savârsi Sfânta Liturghie.

- Luni, 29 octombrie 2018, de la ora 9.30, în Catedrala Patriarhala, se va savârsi Sfânta Liturghie, iar la ora 12.00, racla cu moastele Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica se va întoarce la Manastirea Cernica.

Biroul de presa al Patriarhiei Române



In zilele
20 si 21 octombrie 2018

Un grup de pelerini condus de parintele Dragos Marineata,
a facut un Pelerinaj la Sf.Cuvioasa Parascheva de la Iasi

In prima zi au vizitat manastirea
Movila lui Burcel
din comuna Miclesti, jud.Vaslui









Manastirea Hadambu













si manastirea Cetatuia







Duminica, 21 octombrie 2018
au participat la Sf.Liturghie
de la Catedrala Mitropolitana din Iasi








apoi au vizitat Manastirea Golia









si manastirea Galata












„Pe munte, spre Cruce! 2018”

20 august – 2 septembrie 2018


Tineri din parohiile Arhiepiscopiei Bucurestilor au participat în perioada 20 august – 2 septembrie 2018 la tabara „Pe munte, spre cruce!”.
Cea de-a V-a editie a proiectului s-a desfasurat în doua serii.



Programul proiectului a cuprins un traseu montan pe platoul Muntilor Bucegi spre Crucea de pe Caraiman, o actiune de ecologizare desfasurata împreuna cu Jandarmeria Montana si activitati culturale prin vizite la Casa de Cultura din Busteni, la Muzeul Cezar Petrescu si la Palatul Cantacuzino.



La manastire au avut loc mai multe conferinte cu tematici diferite:

Conceptul de eco-teologie;
Relatia om-natura;
Istoricul Manastirii Caraiman;
Scurta istorie si prezentare geografica a zonei Muntilor Bucegi si a orasului Busteni;
Importanta unitatii de credinta si de neam;
Marea Unire de la 1918;
Educatie privind turismul montan – recomandari ale jandarmilor si ale reprezentantilor Parcului Natural Bucegi.

De asemenea, participantii au fost prezenti la programul liturgic al manastirii.



Proiectul a fost organizat de Sectorul învatamânt si activitati cu tineretul al Arhiepiscopiei Bucurestilor împreuna cu Manastirea Caraiman: Centrul Social-Pastoral Sfânta Cruce, fiind finantat de parohiile bucurestene, autoritatile publice, dar si firme private sau ONG-uri.



Din partea parohiei Martisor a participat eleva Raban Ela, castigatoare a locului II pe tara a Olimpiadei de Religie la clasa a VIII-a.

Sursa: http://basilica.ro/tinerii-din-arhiepiscopia-bucurestilor-merg-pe-munte-spre-cruce/



În ziua de 2 august 2018,
parohia Martisor a gazduit cercul pastoral al preotilor din sectorul 4 Capitala


Tema tratata a fost legata de Anul omagial al unitatii de credinta si neam


Lucrarea a fost intocmita si prezentata de pr.Dragos Marineata si s-a numit:
"Unitatea spirituala a neamului romanesc in conceptia lui Mircea Vulcanescu".


Dupa prezentarea referatului au luat cuvantul: pr. Nicolae Puscas de la parohia Buna Vestire-Bellu


Pr.Gheorghe Dogaru de la parohia Sf.Haralambie-Bellu


Pr.Daniel Baraca de la parohia Buna Vestire Bellu


si Pr.Ticu Buta de la parohia Martisor




În perioada 21-24 iunie 2018,
credinciosii bucuresteni vor avea ocazia sa aduca cinstire
Brâului Maicii Domnului de la Manastirea Kato Xenia din Grecia,
la Parohia Aparatorii Patriei I din Str.Panselelor 31, Sector 4.


Nota: Credinciosii se vor putea închina la racla începand cu ziua de Joi, 21 iunie, dupa orele 10.00.

Program:

Joi 21 iunie 2018
08.00 - 10.00 – Sf.Liturghie;
10.00 – Intampinarea delegatiei grecesti care va aduce racla cu Braul Maicii Domnului;
17.00 – Paraclisul Maicii Domnului.

Vineri 22 iunie 2018
08.00 - 10.00 – Sf.Liturghie;
17:00 – Sf.Maslu si concert de pricesne inchinate Maicii Domnului.

Sambata 23 iunie 2018
08.00 - 10.00 – Sf.Liturghie si slujba parastasului;
17:00 – Slujba privegherii pentru sarbatoarea Nasterii Sf.Ioan Botezatorul.

Duminica 24 iunie 2018
08.00 - 09.00 – Acatistul Sf.Acoperamant al Maici Domnului;
09.00 - 12.00 – Sf.Liturghie arhiereasca .


"Prăznuim omorârea morţii,

Sfărâmarea iadului şi începătura altei vieţi, veşnice.

Şi săltând, lăudăm pe pricinuitorul,

Pe Unul Cel binecuvântat

Dumnezeul părinţilor şi preaslăvit. "

 

(Canonul Învierii)

Hristos a Înviat !


Fie ca lumina Învierii sa va umple sufletele, astfel ca ele sa devina locas al lui Hristos, Cel ce a înviat din morti si a biruit moartea !

ne ajute Dumnezeu devenim fii ai Învierii !

 



ATELIERUL de confectionat MARTISOARE !

Parintele diacon Marian-Mugurel Craciun a organizat un atelier de confectionat martisoare in vederea intampinarii zilei de 1 Martie 2018.




In acest demers a fost sprijinit de copii si tineri din Organizatia de tineret.





Martisoarele au fost impartite doamnelor din parohie in ziua de 4 martie 2018, dupa Sf.Liturghie.










„Ani buni si fericiti, zile bune, viitorul, asa cum dorim sa-l avem!”



Parintele Teofil Paraian

     Poetul Mihai Eminescu are o poezie în care spune asa: „Cu mâine, zilele-ti adaugi,/ Cu ieri, viata ta ti-o scazi, / Având cu toate astea-n fata,/ De-a pururi, ziua cea de azi.”

     Asa e rânduiala lui Dumnezeu, ca cele ce le traim sa treaca si sa si ramâna, sa treaca si sa se adauge la ceea ce suntem fiecare dintre noi. S-au înscris în existenta noastra anii vietii noastre si, cu tot ce-am agonisit în viata noastra, stam în fata viitorului. Viitorul nu ni-l cunoastem, dar ni-l pregatim; ni-l pregatim în ziua de azi, pentru ca prezentul este vremea noastra. Si fiecare zi o traim ca azi pentru ca timpul nostru-i timpul prezent. Cu trecutul ne prezentam în fata viitorului pe care ni-l pregatim în prezent.

     Iubiti credinciosi, eu nu cred ca exista un cuvânt mai fericitor pentru un credincios adevarat decât cuvântul ca Dumnezeu este Tatal nostru. E mare lucru sa te stii ocrotit de un Tata bun.

     Asa trebuie sa fie Dumnezeu pentru fiecare dintre noi: nu doar atunci când avem bucurii si succese, nu doar atunci când ne merge bine avem Tata pe Dumnezeu, ci si când ne încearca, si când ne trimite situatii de verificare, de cercetare pentru noi în?ine, si când avem insuccese, Dumnezeu este Tatal nostru. Cu gândul acesta este bine sa pornim la drum într-un An Nou.

     Sa avem rugaciunea „Tatal nostru” ca îndreptar de viata pentru anii câti vor mai fi si pentru vesnicia noastra în sensul acesta: Daca cerem de la Dumnezeu sa ne fereasca de cel rau, si noi sa ne ferim de raul din gând, din cuvânt si din fapta, sa nu înmultim relele, ci sa înmultim cele bune.

     Daca cerem de la Dumnezeu sa nu ne duca în ispita, sa nu cautam nici noi prilejurile de ispita, de confuzie, de nedumerire, prilejurile care pot duce spre pacat. Daca ne-a învatat Domnul nostru Hristos sa zicem „si ne iarta noua pacatele noastre precum si noi iertam gresitilor nostri”, sa ne angajam mai mult la iertare.

     Daca ne-a învatat Domnul Hristos sa cerem pâinea noastra cea de toate zilele, sa ne silim si noi sa facem ceva pentru a avea aceasta pâine, fie ca e Sfânta Euharistie, fie ca e cuvântul lui Dumnezeu – care-i tot o hrana pentru suflet, fie ca e pâinea cu care ne hranim si prin care ne întretinem viata.

     Ne-a învatat Domnul Hristos sa cerem sa se împlineaca voia Lui, aici pe pamânr, asa cum se împlineste si în cer. În cer, toti se supun lui Dumnezeu. Si noi, cu inima curata, sa împlinim poruncile lui Dumnezeu. Sa vrem sa se înmulteasca binele în aceasta lume. Sa ne silim sa aducem în constiinta noastra în primul rând, împaratia lui Dumnezeu si apoi în jurul nostru, ca sa fim preamaritori de Dumnezeu.

V-as pune la suflet gândul acesta, sa nu-l uita?i: Dumnezeu este cu adevarat Tatal nostru, iar pe copil îl duce Tata, nu-l lasa la nimeni. În toata vremea vietii noastre sa împlinim tot ce putem sa împlinim. Silintele noastre cele bune sa ne pregateasca ani buni si fericiti, zile bune, viitorul, asa cum dorim sa-l avem!

(Extras si adaptat din cartea „Gânditi frumos” (cuvântari la ocazii speciale), arhimandrit Teofil Paraian, Edit. Teognost, Cluj - Napoca, 2006, pp. 199-207)






Marti, 5 decembrie 2017,
a incetat din viata, Regele Mihai



Regele va fi înhumat sâmbata, 16 decembrie 2017, în noua Catedrala din Curtea de Arges.

Sicriul cu trupul neînsufletit al Majestatii Sale va ajunge miercuri, 13 decembrie 2017, la ora 11:00 pe Aeroportul Otopeni, de unde va fi transportat la Castelul Peles.

- Miercuri, 13 decembrie 2017, la ora 18:00, trupul neînsufletit al Majestatii Sale va fi transportat de la Castelul Peles în Sala Tronului din Palatul Regal (Calea Victoriei, nr. 49-53), unde va ajunge la ora 20:30.

Cei care vor dori sa depuna flori la catafalcul Majestatii Sale vor putea veni la Sala Tronului de la Palatul Regal din Bucuresti, dupa urmatorul program:

- Miercuri, 13 decembrie, între orele 21:00 – 24:00;
- Joi, 14 decembrie, între orele 08:00 – 22:00;
- Vineri, 15 decembrie, între orele 08:00 – 22:00.

- Sâmbata, 16 decembrie 2017, la ora 10:30, va fi oficiat în Sala Tronului de la Palatul Regal un scurt serviciu religios.
La ora 10:55, sicriul va fi asezat pe un catafalc în Piata Palatului Regal. Acolo va avea loc o scurta ceremonie religioasa si militara.
- De la ora 11:15, sicriul va fi urvat pe un afet de tun. Se va forma un cortegiu funerar, la care vor lua parte Familia Regala, militari români, reprezentanti ai Bisericii Ortodoxe Române. Procesiunea se va face pe jos, iar afetul de tun va fi tras, în semn de omagiu, de un vehicul militar operational.



- De la ora 11:25 la ora 12:15, Cortegiul funerar va merge, cu viteza redusa, pe traseul Piata Palatului Regal – Calea Victoriei – Splaiul Independentei – Piata Unirii – Intrarea pe Dealul Mitropoliei.
- De la ora 12:30 la ora 14:00, în Catedrala Patriarhala va avea loc slujba de înmormântare, la care nu vor avea acces publicul si nici presa.
- Între ora 14.00 si ora 18.20, cortegiul se va deplasa cu trenul regal la Curtea de Arges.



- Sâmbata, la ora 18.45, va avea loc înhumarea Regelui Mihai I în Noua Catedrala de la Curtea de Arges. Ceremonia va fi privata.

Noua Catedrala nu va putea fi vizitata în primele 7 zile dupa înmormântare.
- Familia Regala anunta mare doliu pentru 40 zile si doliu timp de trei luni (de la deces).







In ziua de
5 noiembrie 2017

Un grup de pelerini condus de parintele Ticu Buta,
a facut un Pelerinaj in Dobrogea

Au participat la
Sf.Liturghie de la biserica Sf.Gheorghe
din localitatea Ioan Corvin







Au vizitat Manastirea Pestera Sf.Andrei



Au vizitat Manastirea Sf.Ioan Botezatorul - Lipnita



Au vizitat Manastirea Dervent





In perioada
7 - 8 octombrie 2017

Un grup de pelerini de la parohia noastra, condus de parintele Ticu Buta,
a facut un Pelerinaj la Iasi
la moastele Sfantei Cuvioase Parascheva



Au vizitat:
7 octombrie : Manastirea Sf.Teodosie de la Brazi , Manastirea Movila lui Burcel (com.Miclesti, Vaslui)

Catedrala Mitropolitana din Iasi (sarutare Sf.Moaste)





8 octombrie:Manastirea Cetatuia (participare la Sf. Liturghie)





Biserica Sf. Trei Ierarhi – Biserica Sf. Nicolae - Castelul Sturdza de la Miclauseni (com.Butea, Iasi)


In perioada 4 - 10 septembrie 2017
un grup de 30 de enoriasi de la parohia Martisor
au fost in Pelerinaj în Israel


In prima zi au vizitat biserica ortodoxa de pe Muntele Tabor

















































































În perioada 18-20 iunie 2017,
credinciosii bucuresteni vor avea ocazia sa aduca cinstire
Brâului Maicii Domnului de la Manastirea Kato Xenia din Grecia,
la Parohia Sf.Apostol si Evanghelist Ioan, Bd.Emil Racovita, Sector 4.


Nota: Credinciosii se vor putea închina la racla între orele 08-22.

Program:

Duminica 18 iunie 2017
08:45 – Asezarea raclei cu Cinstitul Brâu într-un baldachin;
08:50 – citirea Acatistului Bunei Vestiri;
09:45 – Sf.Liturghie în paraclisul Acoperamântul Maicii Domnului;
12:00 – inaugurarea expozitiei de icoane, pictate de copii;
17:00 – citirea Acatistului Maicii Domnului;
17:30 – concert de pricesne închinate Maicii Domnului.

Luni 19 iunie 2017
08:30 – citirea Acatistului Nasterii Maicii Domnului;
09:00 – Sf.Liturghie în paraclisul Acoperamântul Maicii Domnului;
17:00 – citirea Acatistului Adormirii Maicii Domnului.

Marti 20 iunie 2017
08:30 – citirea Acatistului Bunei-Vestiri, în fata raclei;
09:00 – Sf.Liturghie în paraclisul Acoperamântul Maicii Domnului.


12 iunie 2017 – Câstigatorii editiei a VII-a a Festivalului de Pricesne «Blândul Pastor»

În foisorul parohiei Sf.Ambrozie, a avut loc duminica 11 iunie 2017, începând cu orele 16.00, a VII-a editie a Festivalului de pricesne ”Blandul Pastor”.

Juriul a acordat urmatoarele premii:

Marele Premiu al Juriului: Andrada Precup, Andra Petre si Diana Dica eleve la Scoala speciala pentru deficiente de vedere Bucuresti, cu priceasna: Ridica-voi ochii mei.
Premiul de popularitate: Valentin Palma cu priceasna: O, ma-ntorc si plâng parinte;

Sectiunea I «pâna în 15 ani»:

Premiul I: Ilona Amieroaie, Colegiul National de arte «Dinu Lipatti», cu priceasna: Unde sa ma duc eu Doamne;
Premiul II: Andreea Visan, Colegiul National de arte «Dinu Lipatti» cu priceasna: O Maicuta sfânta;
Premiul III: Noemi Cristea, Colegiul National de arte «Dinu Lipatti» cu priceasna: Asa graieste Domnul slavei;

Reprezentanta parohiei Martisor, Anastasia Stroica, de la Scoala gimnaziala nr.114 a obtinut mentiunea I: cu priceasna: La umbra crucii Tale;



Mentiunea II: Sara Nukina – Nagoia, Japonia cu priceasna: Duhule Sfinte, lumina lina;
Mentiunea III: Andreea Ivascu cu priceasna: Simone, Simone;
Mentiunea III: Patricia Roventa, Scoala gimnaziala nr.189 cu priceasna: Tu omule de ce te zbati.

Sectiunea II «peste 15 ani»:

Premiul I: Rori Manolache cu priceasna: Datoria mamei;
Premiul II: Iustin Popa cu priceasna: Jos sub crucea rasturnata;
Premiul III: Maria Vasile cu priceasna: La Tine vin Maicuta;
Mentiunea I: Ana Stavri cu priceasna: Ce folos;
Mentiunea II: Fana Isac si Magdalena Bratu cu priceasna: Iarta-ma;
Mentiunea III: Iolanda Gavarna cu priceasna: Iisus va cheama.

Prezentator: Georgiana Aurica; scenariul si regia: Pr. Mircea Uta.
Festivalul a fost transmis live de Televiziunea TVNet pe https://www.facebook.com/lumina.cuvantului/?fref=ts Producator Cornelius Stoica.



2 iunie 20107 - Trecerea la ortodoxie a doua persoane

In data de 2 iunie 2017, dl.Hazem-Petru (copt) si dna Gabriela (romano-catolica), dupa o perioada de catehizare, au primit Sf.Taina a Mirungerii, pentru a deveni membri ai Bisericii Ortodoxe.



Acestia au avut ca nasi pe Parintele diacon Marian-Mugurel Craciun si fam.Gheorghe si Mirela Salagean.



A fost un moment emotionat pentru toti cei prezenti.





Aniversare!

Astazi, 2 iunie 2017, doamna Ioana Iordache de pe strada Colnicului, membra a Comitetului parohiei Martisor, a implinit frumoasa varsta de 90 de primaveri (asta ca suntem in Martisor !).


Ii uram viata binecuvantata in continuare si putere ... sa ne mai faca prescuri!
Dumnezeu sa-i binecuvinteze familia si viata! Pace si împliniri.




Eveniment pentru Ziua Copilului 2017

Duminica, 28 mai 2017, dupa Sfanta Liturghie, la parohia Sf.Nicolae, din satul Cucuieti, comuna Plataresti, Judetul Calarasi,


s-a organizat de catre doamna Maria Chirita, in curtea acesteia, un spectacol pentru ziua de 1 iunie, ziua copilului.


Copiii din sat au recitat, au cantat si au interpretat o piesa de teatru.


La sfarsitul spectacolului au primit premii si diplome.


Pr.paroh Dumitru Cojocaru multumeste persoanelor parohiei noastre care au facut bucurie copiilor din parohie prin donatiile de jucarii, hainute si bani, care au fost impartite copiilor, cu aceasta ocazie.



Invitatie

Festivalul de pricesne «Blândul Pastor»
organizat de parohia Aparatorii Patriei II – Sf.Ambrozie,
care a ajuns la a VII-a editie .
Se va desfasura în data de 11 iunie 2017, ora 16.00.


Sectiuni: interpreti cu vârsta pâna în 15 ani si interpreti cu vârsta peste 15 ani.
Suntem invitati sa participam la aceasta editie a Festivalului cu elevi talentati sau cu enoriasi care doresc sa interpreteze la Festival o priceasna româneasca (nu greceasca sau de alta factura).
Înscrierea canditatilor se poate face online descarcând fisa de înscriere de pe site-ul: www.sfantulambrozie.ro pe care o vor completa si semna si trimite la adresa de email: festivalblandulpastor@yahoo.com pâna la data de 1 iunie 2017.
În finala, nu pot exista doi interpreti cu aceeasi melodie. De aceea este necesar a comunica din timp titlul pricesnei pe care doresc sa o pregateasca pentru Festival.
Concurentii vor fi invitati la preselectii sau semifinala la o data ce va fi comunicata ulterior.
Juriul va fi format din artistii: Ana Ramona Urjan, presedinte,Georgel Nuca, producator EtnoTV, Horatiu Bosca, artist al Operei de stat din Madrid si Pr. Georgian Alexandrescu.
Prezentatorul Festivalului va fi: Georgiana Aurica, câstigatoarea de anul trecut al Marelui Premiu al Juriului.
Nu vor fi acordate premii în bani.
Parohia organizatoare va oferi Diplome si trofee celor clasati pe locurile I, II si III la fiecare sectiune si Marele Premiu al juriului si Premiul de Popularitate celor mai buni concurenti.

Informatii suplimentare la telefon 0744.185.581 (paroh Pr.Mircea Uta)



Pe munte, spre Cruce 2017

Sectorul învatamânt si Activitati cu Tineretul al Arhiepiscopiei Bucurestilor, va desfasura la mânastirea Caraiman, din Busteni, proiectul „Pe munte, spre Cruce”.

La acest proiect vor participa tineri (baieti si fete) crestini ortodocsi, cu vârste de minim 18 ani împliniti.
Proiectul se va desfasura între 21-28 august 2017.

Parohia Martisor a aprobat delegarea din partea parohiei a 2 tineri, a caror masa si logistica (485 lei / persoana ) vor fi asigurate din bugetul parohiei.
Nota: Restul de 210 lei/persoana, reprezentand cazarea pentru cele 6 nopti, vor trebui suportate de catre participanti.
Pâna pe data de 28 iulie 2017, trebuie facuta înscrierea persoanelor ce vor reprezenta parohia si depunerea banilor (695 lei/ persoana).
Informatii si amanunte se pot obtine de la preotii bisericii.


    Evenimente:


Pelerinaj la Manastirea Prislop

In zilele de 13 si 14 mai 2017, enoriasi ai parohiei Martisor, insotiti de pr.Ticu-Constantin BUTA,
au mers intr-un pelerinaj la Manastirea Prislop.
















In Anul omagial al iconarilor si pictorilor bisericesti si Anul comemorativ Justinian Patriarhul si al aparatorilor Ortodoxiei în timpul comunismului în Patriarhia Româna, pentru Concursul national de creatie "Icoana si Scoala marturisirii", din partea parohiei Martisor s-au prezentat cu lucrari tinerii: Elena Cinca, Ioana- Ruxandra Moraru, Mara Priceputu si Matei-Ioan Parvulescu. Au fost pregatiti de P.C.Diac.Mugurel-Marian Craciun si prof.Dan Pitu








Le uram spor spre folos si izbanda!


Va anuntam ca
NU MAI SUNT LOCURI

pentru Pelerinajul în Israel
din 4 - 10 septembrie 2017


Persoanele care inca mai doresc sa mearga, se pot inscrie pe o lista de asteptare (in caz de renuntare a unor persoane din grupul deja format)

Pentru lamuriri, adresati-va pr.Dragos Marineata (pr.marineata@gmail.com)

Despre servicii, acte necesare si program ... apasa aici)
Vezi mai multe informatii: www.pelerinaj.ro/pelerinaj/2017-pelerinaj-in-israel-cazare-hotel/



“Boboteaza 2017 la Martisor”















Actiunea: “Tineri, plantam pentru viata !”

În ziua de sambata, 26 noiembrie 2016, intre orele 7.00 – 16.00,


parohia Martisor a luat parte, alaturi de parohia Parcul Calarasi,


la actiunea de împadurire a unui teren apartinând localitatii Bordenii Mari, judetul Prahova (aproape de Campina), pentru parohia Zamora.


Din partea parohiei Martisor au participat tineri îndrumati de parintele Diacon Marian-Mugurel Craciun, alaturi de tineri de la parohia Parcul Calarasi, indrumati de parintele Iulian Ignat, un vechi colaborator al parohiei Martisor.





Curs de pictură

 

Începând cu luna septembrie 2016,

la parohia Mărţişor a început un curs de pictură, gratuit.

 



 

Îndrumător este domnul profesor Dan Piţu, enoriaş al parohiei.

 



 

Cursul se desfăşoară sâmbăta, între orele 11.00 şi 13.00,

 în sala praznicală din curtea bisericii.

 


 



Pelerinaj  la Sf.Cuv.Parascheva de la Iaşi

 

În zilele de 8 şi 9 octombrie 2016, enoriaşi ai parohiei Mărţişor, însoţiţi de pr.Dragoş Marineaţă, au mers într-un pelerinaj, care a avut drept ţintă, întâlnirea cu Sf.Cuv.Parascheva de la Iaşi şi cinstirea sfintelor sale moaşte

 

             


Programul zilei de 8 octombrie 2016:

 

-          Catedrala Arhiepiscopală din Buzău 

Construită la iniţiativa arhiepiscopului Epifanie, între anii 2002-2009 şi sfinţită în ziua de 8 noiembrie 2009, de către  PF  Părinte Daniel şi arhiepiscopul Epifanie. La data de 27 martie 2011, în această nouă biserică, a fost aşezată racla în care se află veşmântul cu care au fost îmbrăcate moaştele Sf.Ierarh Mucenic Teodosie de la Mănăstirea Brazi şi o părticică din cinstitele sale moaşte.

             


S-a mai vizitat şi Vechea Catedrală arhiepiscopală, ce datează din anul 1649, este ctitoria voievodului Matei Basarab al Ţării Româneşti (1632-1654) unde ne-am închinat la moaştele a opt sfinţi, aduse aici la 15 decembrie 2011: Mucenicii Zotic, Atal, Camasie şi Filip de la Niculiţel; Sf.Ier.Nifon – Patriarhul Constantinopolului şi Mitropolitul Ţării Româneşti; Sf.Ier.Mc. Teodosie de la Mănăstirea Brazi; Sf.Cuv.Stelian; Sf.Ier. Iosif cel Nou de la Partoş – Mitropolitul Banatului.

             


Am mai văzut şi frumoasa clădire a Palatului Arhiepiscopal  zidit în vremea marelui voievod al Ţării Româneşti, Matei Basarab, reconstruit în timpul domniei lui Constantin Brâncoveanu (1688-1714) şi în perioada arhipăstoririi episcopului Chesarie. A fost îmbunătăţit cu un foişor brâncovenesc în vremea arhiepiscopului Epifanie şi pictat cu cheltuiala sa, spre pomenirea şi cinstirea Voievodului Martir Constantin Brâncoveanu.

             


 Statuia ecvestră a Sf. Stefan cel Mare de la Podu Inalt (sat Băcăoani, Vaslui) a fost realizată de sculptorul Mircea Ștefănescu, căruia i s-a decernat Premiul Academiei Române "Ion Andreescu" în anul 1975 pentru acest monument. Monumentul este amplasat pe un deal de lângă satul Băcăoani pe  locul bătăliei de la Podul Înalt.

Statuia a fost dezvelită la 25 octombrie 1975 cu prilejul aniversării a 500 de ani de la victoria de la Podul Înalt - Vaslui (la 10 ianuarie 1475) a oștilor moldovene conduse de Ștefan cel Mare împotriva oștilor turcești.

 

             


 

-          Mănăstirea Movila lui Burcel (com.Micleşti, Vaslui)

a fost înființată în anul 1996 prin strădania arhimandritului Ștefan Gușă. Movila lui Burcel, o formațiune naturală pitorească, cunoscută pentru legenda despre un țăran înzestrat cu pământ de către domnitorul Ștefan cel Mare și Sfânt (1457-1504).

Hramul mănăstirii este sărbătoarea Sf. Împărați Constantin și Elena (21 mai), întrucât împăratul bizantin Constantin cel Mare este cel care a legiferat Duminica ca zi de odihnă prin Edictul de la Milan (313), iar Ștefan cel Mare i-a dat șase pungi cu galbeni lui Burcel ca să-și cumpere boi și plug pentru a nu mai necinsti ziua de odihnă, Duminica.

 

             



 

Grupul statuar format din trei cruci de pe Movilă reprezintă fie cele trei cruci de pe Golgota, fie Sfânta Treime, fie cele trei provincii românești, fie chiar cei trei luceferi ai Ortodoxiei: Sfântul Apostol Andrei - hramul paraclisului de la Mănăstirea "Ștefan cel Mare și Sfânt", Constantin cel Mare - cel care oficializează creștinismul și Ștefan cel Mare - cel care a apărat creștinismul, după căderea Constantinopolului sub turci (1453).

 

             



Celălalt monument, care cântărește câteva zeci de tone și a fost realizat în anul 1994 de sculptorul Gheorghe Alupoae, este al unei femei din bronz. Femeia, care simbolizează Dacia Traiană, este prezentată cu ambele mâini ridicate deasupra capului rupând Pactul Ribbentrop-Molotov (1939).

 

Programul zilei de 9 octombrie 2016:

 

-          Catedrala Mitropolitană din Iaşi

(participare la Sf. Liturghie şi sărutarea moaştelor Sf.Cuv.Parascheva)

 

           Hramurile:  Sf.Cuv.ParaschevaÎntâmpinarea Domnului și Sf.Mc.Gheorghe.  

Este biserica catedrală a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, una dintre cele șase catedrale mitropolitane ortodoxe din România.

Biserica a fost ridicată pe locul unde s-au aflat două biserici mai vechi: Biserica Albă (din secolul al XV-lea) și Biserica Stratenia (din secolul al XVII-lea). S-a lucrat mai întâi între anii 1833 și 1839, după planurile arhitecților vienezi  Gustav Freywald, Bucher și Mihail Singurov. Pe 23 mai 1857, bolta centrală s-a prăbușit, biserica rămânând într-o stare precară pentru următoarele două decenii.

În anul 1880, mitropolitul Iosif Naniescu a pus a doua piatră de temelie și lucrările s-au încheiat în anul 1887. Arhitectul Alexandru Orăscu, pe atunci rector al Universității București, a refăcut proiectul, renunțând la imensa cupolă centrală.

Pictura interioară i se datorează în cea mai mare parte lui Gheorghe Tattarescu (1820-1894).

 

             



Din anul 1889 a fost adusă, de la Biserica Sf. Trei Ierarhi, racla cu moaștele Sf. Parascheva.

 

             



-          Biserica Sf. Trei Ierarhi

Monument de arhitectură de valoare din România  fiind situată în centrul tradițional al Iașului, pe Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt (fosta Ulița Mare). Biserica Trisfetitelor a fost ridicată de către voievodul Vasile Lupu, între anii 1637-1639, ca necropolă domnească, reflectând aspirația ctitorului spre lumea bizantină, combinând structuri și forme tradiționale cu materiale prețioase și o decorație fastuoasă.

În biserică au fost aduse în iunie 1641, moaștele Sfintei Parascheva, trimise de patriarhia și sinodul de la Constantinopol în semn de recunoștință pentru acțiunile și donațiile generoase ale domnitorului Vasile Lupu. Ajungând la Galați, apoi la Iași, au fost întâmpinate de Vasile Vodă Lupu, de mitropolitul Varlaam și de episcopii de Roman și Huși, de cler și credincioși. În ziua de 13 iunie 1641, moaștele au fost așezate în biserica mănăstirii Sfinții Trei Ierarhi. Moaștele Cuvioasei Parascheva au fost strămutate în Catedrala Mitropolitană din Iași după sfințirea acesteia la 23 aprilie 1887.

Alături de ctitori, la Trei Ierarhi  își dorm somnul de veci cărturarul voievod pribeag Dimitrie Cantemir(1710-1711) și primul domnitor al României, Alexandru Ioan Cuza (1859-1866).

 

             



 

-          Biserica Sf. Nicolae – Domnesc

Construită de Ștefan cel Mare în perioada 1491-1492 și refăcută în anii 1884-1904 de arhitectul francez André Lecomte du Noüy, prin demolare și reconstruire pe aceeași fundație și aproximativ în forma sa inițială.

După mutarea la Iași a capitalei țării, în această biserică au fost miruiți, după stilul ungerii împăraților bizantini, și încoronați aproape toți domnitorii Moldovei, fiind considerată ca biserică domnească. De aceea I s-a spus „Sfântul Nicolae-Domnesc”, spre a o deosebi de alte construcții cu același hram.

Dimitrie Cantemir descrie acest obiceiul ungerii în lucrarea sa monografică, Descriptio Moldaviae .      

       Printre domnitorii care au fost unși în Biserica „Sf. Nicolae Domnesc”, cronicile amintesc pe: Gheorghe Ștefan , Dimitrie Cantemir , Grigore al II-lea Ghica  și Constantin Mavrocordat . Ultimul domnitor care a fost uns în acest lăcaș de cult a fost Grigore Alexandru Ghica (1849-1856), la 2 octombrie 1849.

 În a doua jumătate a secolului al XVII-lea, pentru o perioadă de câțiva ani (1677-1682), a îndeplinit rolul de catedrală mitropolitană.

 

             



 

-          Mănăstirea de la Miclăuşeni şi palatul Sturdza(com.Butea, Iasi)

Palatul Sturdza, este un castel în stil neogotic construit între anii 1880-1904 de către Gheorghe Sturza și soția sa Maria. Ansamblul este format din 3 monumente:

-          Biserica "Sf. Voievozi", "Buna Vestire" - datând din 1787 și

-          Castelul Sturza -  sec al XVII-lea, reclădit în 1752 și în sec al XIX-lea

-          Parcul - datând din secolul al XIX-lea

 

             



La data de 19 aprilie 1699, frații Sturdza și-au împărțit între ei averile, moșia Miclăușeni revenindu-i lui Ioan Sturdza. Preocupat de extinderea moșiei, fiul lui Ioan SturdzaDimitrie (1756-1846), a construit în perioada 1821-1823 o biserică de curte, în apropierea castelului. El a înzestrat-o cu o frumoasă catapeteasmă în stil baroc și cu numeroase obiecte de cult valoroase. Fiul lui Dimitrie, Alecu Sturdza (1803-1848), a amenajat pe o suprafață de 42 hectare din jurul conacului un frumos parc în stil englezesc, cu specii de arbori ornamentali și numeroase alei cu flori. Alecu Sturdza (1803-1848)  a murit de holeră în anul 1848, existând suspiciuni că ar fi fost otrăvit din ordinul domnitorului.  A fost înmormântat în biserica conacului. După moartea sa, de administrarea moșiei s-a ocupat văduva sa, Ecaterina Sturdza (Catinca) (1811-1865). Ea a lăsat moșia fiului său, George Sturdza (1841-1909), în 1863.

În anul 1869, George Sturdza s-a căsătorit cu Maria Ghica (1851-1937), fiica scriitorului Ion Ghica, mutându-se atunci la moșie. Singurul copil al lui George Sturdza și al Mariei Ghica a fost o fiică, Ecaterina. Ea s-a căsătorit în anul 1897 cu Șerban Cantacuzino, dar nu a avut copii. Soțul ei a murit în 1918, Ecaterina Cantacuzino rămânând văduvă de tânără. Rămasă văduvă și neavând copii, Ecaterina Cantacuzino s-a călugărit spre sfârșitul vieții sub numele de maica Macrina. La data de 21 aprilie 1947, ea a donat Episcopiei Romanului castelul Miclăușeni, plus parcul de 30 hectare de pădure care-l înconjoara, biserica ctitorită de părinții săi (Gheorghe Sturdza și Maria Sturdza, fiica lui Ion Ghica) și toate dependințele, cu scopul de a fi amenajată aici o mănăstire de maici.

În anul 1953, comuniștii au desființat așezarea monastică, iar maicile au fost mutate la Schitul Cozancea din județul Botoșani, domeniul intrând în proprietatea statului. Ecaterina Cantacuzino a murit la Schitul Cozancea, iar osemintele ei au fost aduse în 1970 pentru a fi înmormântate în cimitirul familiei Sturdza de lângă biserica din Miclăușeni. 

 

             



 



Care sunt aşteptările tinerilor de la Biserică şi

care sunt aşteptările Bisericii de la tineri ?


În perioada 1-4 septembrie 2016, la Bucureşti, va avea loc

Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din toată lumea, eveniment cu participare naţională şi internaţională.

În contextul Anului omagial al educaţiei religioase a tineretului, această întâlnire reprezintă o încununare a evenimentelor                        dedicate tinerilor și organizate în anul 2016

pe cuprinsul Patriarhiei Române.

La acest eveniment vor participa 2500 de tineri cu vârsta cuprinsă între 16 şi 35 de ani din toate eparhiile Patriarhiei Române, precum şi reprezentanţi ai unor Biserici Ortodoxe surori.

Sunt implicaţi şi 500 de tineri voluntari.

Din program menţionăm:

  - joi, 1 septembrie 2016, la ora 18.00, la Catedrala Patriarhală, va avea loc deschiderea oficială, când tinerii participanţi vor fi întâmpinaţi de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. În cadrul festivității de deschidere va fi oficiată slujba de Te Deum, urmată de prezentarea invitaților și de câteva momente artistice;
    - vineri, 2 septembrie și sâmbătă, 3 septembrie 2016, tinerii vor participa la două ateliere de lucru a căror tematică este Importanța şi activitatea tinerilor în Biserică.

     Prima sesiune de lucru (vineri) este intitulată: Locul, rolul și importanța tinerilor în Biserică. Scopul  acesteia este acela de a oferi tinerilor oportunitatea de a-și exprima opiniile cu privire la: relațiile cu Biserica, moduri de organizare ale tinerilor în Biserică, tipuri de activități prin care tânăra generație fie implicată în viața parohială

   Cea de-a doua sesiune de lucru (sâmbătă) este intitulatăNevoile tinerilor și răspunsurile Bisericii “.

   -  în a doua parte a celor două zile, tinerii vor vizita obiective culturale din Capitală;
   -  în seara zilei de vineri, 2 septembrie, ora 20.00, va avea loc un concert de muzică ușoară în Parcul Titan (IOR);
   -  sâmbătă seara, începând cu ora 19.00, la Sala Palatului, va avea loc conferința:Iisus HristosBucuria Vieții”, urmată de Procesiunea Luminilor pe traseul: Sala PalatuluiCalea VictorieiPiața Națiunile Unite ‒ Dealul Mitropoliei.      


  - duminică, 4 septembrie 2016, ora 09.00, tinerii vor participa la Sfânta Liturghie oficiată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel,  în fața Catedralei Mântuirii Neamului. La final, Părintele Patriarh Daniel va adresa un mesaj celor prezenți.


În încheiere,  ştafeta evenimentului va fi predată Arhiepiscopiei Iaşilor, viitoarea organizatoare a Întâlnirii Tinerilor Ortodocşi. 

 (Biroul de Presă al Patriarhiei Române         şi       www.ito2016.ro)

 



 

24 -29 iulie 2016 – Tineri în tabără

la Mănăstirea Caraiman

  În contextul Anului omagial al educaţiei religioase a tineretului creştin-ortodox, în cadrul Patriarhiei Române s-a desfăşoarat programul naţional de tabere de varăTradiţie şi noutate. Acest program s-a derulat în perioada 24-29 iulie 2016 la Centrul Social-Pastoral Sfânta Cruce, Mănăstirea Caraiman, județul Prahova.


Coordonatorul grupului, diac. Mugurel Crăciun (inspector eparhial), alături de responsabilii de grup, domnișoara Miruna Vieru (membră ASTO) și domnii Marius Ciulu și Alexandru Ștefan Matache (inspector eparhial), au prezentat participanților elementele de istorie, tradiție și cultură, specifice mitropoliei Munteniei și Dobrogei, dar și câteva informații legate de administrația bisericească.

Au avut loc:

Vizite la Castelul Peleș, Castelul  Pelișor, Platoul Bucegi și Mănăstirea Peștera Ialomiței;

Sesiuni de formare, cu temeleManagement de proiect și Comunicare;

Ateliere de dezbatere, cu tema Locul, rolul și importanța tinerilor în Biserică;

Conferință duhovnicească, invitat: Părintele Vasile Gavrilă de la paraclisul universitar Sfântul Nicolae, București.

 


Cei 46 de tineri  s-au bucurat joi, 28 iulie 2016 şi de întâlnirea  cu Preafericitul Părinte Patriarh Daniel care le-a spus : “Adevărata bucurie se naşte din rugăciune. Preafericirea Sa i-a binecuvântat, le-a adresat un cuvânt de învăţătură şi i-a invitat la Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din toată lumea, de la începutul lunii septembrie.

    Tinerii au avut şansa de a se cunoaşte mai bine, de a afla care le sunt capacităţile, ce le place şi ce ar dori realizeze.


Din partea parohiei Mărţişor au participat: părintele diacon Marian-Mugurel Crăciun (coordonator de grup) şi tânărul Nicolae Telescu.                        (sursa: www.basilica.ro)



FESTIVALUL DE PRICESNE

«BLÂNDUL PĂSTOR»

Ediția a VI-a – 19 iunie 2016


 

Duminică 19 iunie 2016, în Duminica Rusaliilor, începând cu orele 16, Parohia Apărătorii Patriei II – Sfântul Ambrozie, din cartierul Berceni, a găzduit cea de-a VI-a Ediție a Festivalului de pricesne ”Blândul Păstor”.

 


 

În cursa pentru câștigarea Marelui Premiu s-au înscris un număr de 48 de candidați, proveniți de la 8 școli gimnaziale și de la 12 parohii.

Urmare preselecției din data de 5 iunie 2016,

în finală au concurat 17 interpreți.

 


 

       A VI-a ediție a Festivalului de pricesne s-a bucurat de prezenta unor invitați speciali, precum

Domnul Ion Ghițulescu, artist de muzică populară, președintele juriului, Doamna Maria Jinga, artist liric al Operei Naționale și Domnul Daniel Madia, tenor al Operei Naționale și al Teatrului Național de Operetă.

 

 


 

Au concertat invitații: maestrul Ion Ghițulescu, tenorul Daniel Madia şi   părintele Georgian Alexandrescu, din Ploiești.

 


 

O surpriză plăcută a făcut publicului pr. paroh Mircea Uță, care a interpretat o priceasnă, acompaniat de dna Magdalena Bratu şi Ionuţ Postolache.

 


 

Juriul, format din: maestrul  Ion Ghițulescu,  doamna Maria Jinga, domnul Daniel  Madia şi Pr. Mircea Alexă Uță, paroh al Parohiei Apărătorii Patriei II, a acordat următoarele premii:

 


 

Marele Premiu: Georgiana Aurică, cu piesa “Jos, sub crucea răsturnată”

 


 

Secțiunea I «până în 15 ani»:

Premiul I :  reprezentata parohiei Mărţişor Anastasia- Ioana Stroică cu piesa “Blândul păstor”.

 


 

Secțiunea II «peste 15 ani»:

Premiul I: Florin Bratu cu piesa “Nu ne lăsa Măicuţă

 

Premiul III a fost acordat solistei Diana-Cristina Ionică, reprezentata parohiei Mărţişor, cu piesa “Ridica-voi ochii mei spre Domnul”.

 


 

În partea a doua a Festivalului, în timp ce juriul a deliberat, pe scena Festivalului, au interpretat mai multe piese muzicale și alți copii talentați, printre care: Antonio Măgureanu, fiul interpretului Constantin Măgureanu, Ioana Andrada Precup, elevă cu deficiențe de vedere, care a impresionat publicul cu vocea sa în mod cu totul deosebit  și grupul de elevi de la Şcoala gimnazială nr.113 şi interpretul de muzică populară Constantin Măgureanu.

 


 

Felicitări tuturor participanţilor şi organizatorilor!

 


 

Mai multe amănunte puteţi afla de pe site-ul organizatorilor:

 

www.sfantulambrozie.ro

 



29 Mai 2016 – Pelerini la Mănăstirea Mogoşoaia



În Duminica a 5-a după Paşti (a Samarinencei), tinerii parohiei Mărţişor



au pornit într-un pelerinaj la

Mănăstirea Mogoşoaia.



Sub coordonarea părintelui diacon Crăciun Marian-Mugurel,



au participat la Sf.Liturghie,



după care au vizitat Palatul Mogoşoaia

(construit în 1702 de Sf.Constantin Brâncoveanu),





apoi au asistat la concertul de muzică bizantină al grupului Tronos.



Psalţii conduşi de arhidiaconul Mihail Bucă



au interpretat cântări din Slujba Învierii,



de la Duminica Samarinencei şi

piese închinate Sfinţilor Martiri Brâncoveni



 



"Prăznuim omorârea morţii,

Sfărâmarea iadului şi începătura altei vieţi, veşnice.

Şi săltând, lăudăm pe pricinuitorul,

Pe Unul Cel binecuvântat

Dumnezeul părinţilor şi preaslăvit. "

 

(Canonul Învierii)

Hristos a Înviat !


 

Fie ca lumina Învierii umple sufletele, astfel ca ele devină locaş al lui Hristos,

Cel ce a înviat din morţi şi a biruit moartea !

ne ajute Dumnezeu devenim fii ai Învierii !

 

 



Suntem invitaţi participăm,

Sâmbătă, 26 martie 2016, orele 14.00,

la Marşul pentru viaţă,

Pentru viaţă, pentru femeie, pentru familie ,

organizat de AsociaţiaStudenţi pentru viaţă ”,


eveniment anual prin care este celebrată

naşterea de copii şi familia.

Traseul porneşte din Parcul Unirii şi parcurge Str.Bibescu Vodă, Bd.Dimitrie Cantemir, ajungând în Parcul Tineretului unde

la orele 15.30 este urmat de un Concert Live for Life

susţinut de Paula Seling şi Vlad Miriţă



invităm participaţi la

atelierul de confecţionat mărţişoare,


sâmbătă, 27 februarie 2016, orele 11.00.

Informaţii: P.C.Diac. Mugurel Crăciun

0745 752 202

O primăvară frumoasă şi binecuvântată !



în urma şedinţei de Consiliu din 24.01.2016:

Proiecte de realizat propuse (şi impuse),


-        Recondiţionat policandru  – 2.500 lei;

-        Realizat priză de pământ        250 lei;

-        Achiziţionarea unui pichet PSI, complet echipat – 730 lei;

-        Dotarea cu sistem de supraveghere video (impus de Poliţie) – 1.500 – 2.000 lei;

-        Senzor de detectare gaz la central termică (obligatoriu);

-        Înlocuire uşă magazie – 1.100 lei.

-        Realizare puţ pentru udat  – 3.000 lei.

 

Dacă sunt persoane care doresc şi ne pot ajuta la realizarea acestor proiecte se pot adresa la biserică.

 







In ziua de Crăciun, după Sfânta Liturghie,

13 copii pregătiţi de dna profesor Alisse Botea au prezentat

o piesă de Crăciun în mijlocul credincioşilor prezenţi,



 

după care tinerii din Comitet au cântat colinde sub îndrumarea  P.C. Diac Mugurel Crăciun.



 

Moş Crăciun a sosit în mijlocul celor mici şi a împărţit daruri,

spre bucuria acestora.

 




Sperăm mai vină şi la Anul !



Sâmbăta, 19 decembrie 2015, Luni 21 decembrie 2015,

tinerii din Comitetul de Tineret, însoţiţi de P.C. Diac.Mugurel Crăciun au colindat, ca şi anul trecut, familii din parohie, iar miercuri, 23 decembrie 2015 i-au colindat şi pe bătrânii centruluiSf.Vasile cel Mare” de la Piaţa Reşiţa. Au fost întâmpinaţi şi însoţiţi de părintele Emanuel Ganciu, slujitor în acest centru.



Ca şi anul trecut, în Ajunul Crăciunului (24 decembrie 2015)

au fost pregătite 30 de pachete cu mâncare tradiţională de Crăciun, oferite familiilor de la Asociaţia “Casa Ioana” din cadrul parohiei, precum şi altor familii nevoiaşe. Această acţiune a fost susţinută şi  pregătită  cu sprijinul enoriaşilor, care au donat bani pentru alimente. Doamna Monica Bucur de la TVR s-a ocupat de procurarea celor necesare şi domnul Ionuţ Costache de la localulLa Cabană” le-a pregătit. Le mulţumim şi ne rugăm lui Hristos Domnul le binecuvinteze dragostea tuturor celor implicaţi!

 

Pentru a doua de zi de Crăciun (sâmbătă, 26 decembrie 2015)

s-au pregătit pachete cu alimente, oferite de enoriaşi ai parohiei

unor familii nevoiaşe, ca jertfă pentru iertarea păcatelor şi pomenirea celor adormiţi din familiile acestora.

 Dumnezeu le primească jertfa, iar pe cei adormiţi să-i odihnească !

 



Joi, 17 decembrie 2015, orele 17.00, biserica Mărţişor a fost gazdă pentru serbarea de Crăciun a clasei a II-a de la Şcoala nr.110, coordonată de învăţător Adina Niţu, fiică duhovnicească a parohiei noastre.



 

Copiii, au pregătit  piesa Naşterii Domnului şi  au cântat colinde.



 



Pentru parohia noastră a fost o mare bucurie, iar copiii sunt aşteptaţi şi anul viitor.

 



Invitaţie

Duminică, 13 decembrie 2015, orele 17.00, suntem invitaţi participăm la Sf.Maslu de la parohia Sf.HarambieBelu, str.Ȋmpăratul Traian nr.33, (paroh Pr.Gheorghe Dogaru).

Sunt invitaţi participe preoţii și credincioșii de la parohiile Mărţișor, Sf.Cuv Parascheva, Ȋnălţarea Domnului și din împrejurimi

 


29.11.2015Sfântul MASLU




Duminică, 29 noiembrie 2015, orele 17.00, cu participarea a 9 preoţi și 2 diaconi s-a săvârșit Sf.Maslu de obște la parohia Mărţișor,

 




după ce în data de 21.11.2015 se săvârșise la parohiaSf.Cuv.Parascheva” (paroh Pr.Ioan Roșu) și în 22.11.2015 la parohiaȊnălţarea Domnului” (paroh Pr.Florin Voineag).




22.11.2015Sfinţire Troiţă



Duminică, 22 noiembrie 2015, după Sfânta Liturghie,

în prezenţa enoriașilor,


 

s-a sfinţit Troiţa

din curtea bisericii Mărţișor,


 

donată de Dna Silvia Cincă, de pe strada Inului,



 

din parohia noastră.

 




14.11.2015Acţiunea: “Tineri, plantăm pentru viaţă !



Sâmbăta, 14 noiembrie 2015, între orele 7.00 – 16.00, a avut loc acţiunea de împădurire a unui teren aparţinând mănăstirii Antim,

din localitatea Bucșani, (lângă Târgoviște).


Echipamentul și transportul au fost asigurate de Mănăstirea Antim, iar puieţii de Ocolul Silvic Dâmboviţa.


Din partea parohiei Mărţișor au participat tineri îndrumaţi de părintele Diacon Marian-Mugurel Crăciun.

 

În ziua de sâmbătă, 14 noiembrie 2015, parohia Mărțișor a luat parte, prin câțiva din tinerii ei reprezentanți, la acțiuneaTineri, plantăm pentru viață!” organizată de parohia Parcul Călărași și Protoieria Sector II Capitală, care a coincis cu inițiativa națională de împădurire a ținuturilor țării, desfășurată în aceeași zi și intitulatăPlantăm fapte bune în România”.


A fost o zi splendidă ca de primăvară, nicidecum de toamnă târzie, în care mâinile noastre necalificate s-au ostenit pentru revigorareaplămânilorțării, compensând puțina pricepere cu multă dragoste și dăruire. S-au format echipe de câte doi, un săpător și un plantator, și nu a fost deloc ușor, întrucât terenul Mănăstirii Antim pe care am plantat puieții fusese exploatat de curând, fiind nevoiți ne luptăm nu doar cu propria stângăcie, ci și cu încăpățânatele rădăcini ale trunchiurilor retezate.

La amiază, aerul și pădurea și pământul de pe mâini au făcut ca modestul pachețel cu mâncare primit din partea mănăstirii fie mai gustos decât un meniu de restaurant, iar la sfârșitul zilei am fost răsplătiți nu doar cu bucuria lucrului în echipă, ci și cu aprecierile celor de la Ocolul Silvic Dâmbovița, care s-au arătat foarte mulțumiți de prestația unor începători ca noi, anunțându-ne am reușit plantăm un număr de 1.600 de puieți de gorun.”


A consemnat, Diacon Marian Mugurel Crăciun

 




05.11.2015 - Cuvânt părintesc şi prietenesc pentru tineri

Dragi tineri,

În aceste momente de mare durere pentru moartea multor tineri nevinovați la Clubul Colectiv din Bucureşti, pentru familiile îndoliate care îşi plâng pe cei dragi ai lor, şi pentru cei răniți care se află în spitale, dar şi în vreme de mare frământare socială, adresăm cuvânt părintesc de mângâiere şi de prețuire, de pace şi binecuvântare.



Ne cerem iertare dacă unele cuvinte ale noastre au fost insuficient de lămuritoare sau au fost răstălmăcite.

Înțelegem tinerii de azi doresc nu numai socializare şi comuniune între ei, ci şi fie ascultați şi încurajați în aspirațiile lor.



Biserica noastră îi iubeşte pe toţi tinerii, pe cei care vin la biserică şi pe cei care nu vin la biserică, deoarece ei sunt darul lui Dumnezeu pentru familie şi pentru societate.

Până acum, Biserica, împreună cu tinerii din parohii, a organizat multe programe spirituale, culturale şi social-filantropice. Acum însă dorim exprimăm mai multă afecțiune şi înţelegere pentru toţi tinerii din societate, respectând libertatea, demnitatea şi aspiraţiile lor.

Biserica este acum alături de tineri înțelegând dorinţa lor de înnoire spirituală şi morală a societății româneşti şi se roagă pentru prezentul şi viitorul poporului român, spre a trăi în pace şi unitate.

† DANIEL

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române




MitzuraDomnica Arghezi, fiica poetului Tudor Arghezi,

a murit marţi dimineaţă, 27 octombrie 2015, la vârsta de 90 de ani.



 

Doamna Mitzura-Domnica Arghezi a fost înmormântată, în grădina Casei Mărţişor, alături de părinţii săi, Tudor și Paraschiva Arghezi.



Ceremonia religioasă a avut loc joi, 29 octombrie 2015, la ora 12.30, la Biserica Mărţişor.


După slujba religioasă la Casa Mărţişor, a avut loc slujba de înmormântare, oficiată de un sobor de patru preoţi,într-un cavou amenajat în grădina Casei Mărţişor.


Delegat al PF Părinte Patriarh Daniel a fost Pr.Consilier Florin Șerbănescu.



 

Potrivit unui comunicat al Muzeului Naţional al Literaturii Române remis MEDIAFAX, prin actul de donaţie redactat de Tudor Arghezi în favoarea statului român, în anul 1967, Mitzura şi Baruţu Arghezi, au primit unele drepturi.

Baruţu Arghezi, după plecarea din ţară, a cedat toate drepturile care îi reveneau conform actului de donaţie surorii sale, Mitzura Arghezi, astfel încât de atunci singurul reprezentant al familiei Arghezi în relaţia cu statul român a fost Mitzura Arghezi.

Prin actul încheiat între Mitzura Arghezi şi Muzeul Naţional al Literaturii Române în 1992, aceasta a renunţat la toate drepturile sale şi ale fratelui său, Baruţu Arghezi, legate de Casa Memorială "Tudor Arghezi - Mărţişor" şi de grădina acesteia, în favoarea statului român după decesul lor.

  În acelaşi act de donaţie, Mitzura Arghezi a pus o condiţie, acceptată de statul român prin reprezentanţii săi, ca ea fie înmormântată în grădina Casei Memoriale "Tudor Arghezi - Mărţişor", alături de părinţii săi. La vremea respectivă au fost obţinute toate autorizaţiile specificate de legislaţia în vigoare necesare construcţiei cavoului, iar Ministerul Culturii şi-a dat acordul.

Primăria Municipiului Bucureşti şi Muzeul Naţional al Literaturii Române, prin înhumarea Mitzurei Arghezi în grădina casei părinteşti alături de părinţi, au respectat astfel actele de donaţie succesive şi obligaţiile faţă de care statul român, reprezentat de Ministerul Culturii la acea dată, şi-a dat acordul, precizează MNLR.

 

Pe parcursul întregii sale vieţi, Mitzura Arghezi a contribuit major la valorificarea şi promovarea moştenirii literare şi culturale pe care a preluat-o de la tatăl său, marele poet român Tudor Arghezi. Aceasta a susţinut Muzeul Naţional al Literaturii Române în toate activităţile culturale organizate şi desfăşurate fie la Casa Memorială "Tudor Arghezi - Mărţişor", al cărei custode a fost în ultimii 40 de ani, fie în cadrul evenimentelor organizate la sediul acestuia.

 

Domnica Teodorescu, cunoscută sub numele de scenă Mitzura Arghezi,s-a născut pe 10 decembrie 1924, în Bucureşti.

Fiica poetului Tudor Arghezi (Ion Teodorescu), Mitzura Arghezi a studiat o perioadă pictura, a realizat ilustraţii de cărţi, iar, în 1948, ea şi fratele său Baruţu au fost exmatriculaţi de la Facultatea de Litere, după ce poetul a fost interzis.

De asemenea, Mitzura Arghezi a studiat baletul cu balerina şi coregrafa Floria Capsali şi a dansat pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, descoperind astfel şi teatrul. S-a înscris apoi la Institutul de Cinematografie, pe care l-a abandonat după doi ani şi s-a transferat la Institutul de Teatru, potrivit cinemagia.ro.

Mitzura Arghezi a jucat în peste 100 de spectacole de teatru şi 18 filme. A jucat pe scena Teatrului Naţional în spectacole ca "Ploşniţa", de Vladimir Maiakovski, "Minunata pantofăreasă", de Federico García Lorca, "Gimnastică sentimentală", de Vasile Voiculescu, "1907", de Tudor Arghezi, "Seringa", de Tudor Arghezi, "Dulcea pasăre a tinereţii", de Tennessee Williams. La Teatrul Naţional Radiofonic a jucat în "Neguţătorul de ochelari" şi "Interpretări la cleptomanie", o adaptare după Tudor Arghezi, "Rapsodia ţiganilor", de Mircea Ştefănescu, "Idolul şi Ion Anapoda", de G.M. Zamfirescu. Tot la radio a avut o rubrică în cadrul emisiunii "De toate pentru toţi".

 

Debutul în cinematografie a avut loc în 1961, cu ecranizarea schiţei lui Tudor Arghezi "Doi vecini", în regia lui Geo Saizescu. Printre cele mai importante filme în care a jucat se numără "Furtuna" (1960), "Titanic vals" (1964), "Ultimul cartuş" (1973), "Eu, tu, şi... Ovidiu" (1978), "Drumul oaselor" (1980), "Secretul lui Bachus" (1984), "Secretul lui Nemesis" (1987).

 

Mitzura Domnica Arghezi a fost aleasă de două ori în funcţia de deputat român, în legislaturile 1996 - 2000 şi 2000 - 2004, pe listele Partidului România Mare (PRM). Între anii 2005 - 2010 a fost membru în Consiliul de Administraţie al Societăţii Române de Radiodifuziune din partea PRM.

 

Dumnezeu o odihnească!






Pelerinajul la sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, 23-28 octombrie 2015





 

Pelerinaj la părintele Cleopa  (06-07  Iulie 2015)

(însoţitor: Pr.Dragoș Marineaţă)

Luni, 6 iulie 2015

- Catedrala Arhiepiscopală din Buzău (ctitoria lui  Matei Basarab)





Mănăstirea Văratec (închinare la moastele Sf.Cuv. Iosif de la Văratec și la icoana făcătoare de minuni a Sfintei Ana)




Mănăstirea Agapia (închinare la icoana Maicii Domnului, secolul al XIV - lea)




Mănăstirea Neamţ (închinare la moaștele Sfinţilor Paisie Velicicovschi, Ioan Iacob Hozevitul și a Sfântului Necunoscut  de la Neamţ, și la moaștele Sf.Simeon de la Muntele Minunat, la icoana Maicii Domnului cu Pruncul de la Neamţ, secolul al VII - lea)




- cazare la Seminarul Mănăstirii Neamţ.



 

Marţi, 7 iulie 2015

-  Mănăstirea Secu (închinare la moaștele Sf.Ierarh Varlaam de la Secu și la icoana Maicii Domnului Cipriota)




- Mănăstirea Sihăstria (vizitarea mormântului Părintelui Cleopa, Paisie Olaru, Ioanichie Bălan, a pictorului Irineu Protcenco și chilia Părintelui Cleopa)






 

.. vezi mai multe la sectiunea "Pelerinaje 2015"



La film

In data de 24 iunie 2015, de sarbatoarea Nasterii Sf.Ioan Botezatorul,
in gradina bisericii Martisor a fost proiectat filmul indian: "Stelute pe pamant" (2007),


un film pentru parinti si copii, despre zbuciumul familiei in zillele noastre, despre competitia acerba promovata de societatea moderna, care il deformeaza pe om inca de copil, despre minunile care ce petrec in preajma noastra, acolo unde exista un strop de iubire si jertfa.



... vezi mai multe la sectiunea "Departament tineret"




La munte, la cules de plante medicinale



Sâmbata, 13 mai 2015,a avut loc o excursie la Busteni, pe Valea Alba si Valea Cerbului, organizata de Pr.Iulian Ignat, parohia Parcul Calarasi, si Diac.Mugurel Craciun de la parohia Martisor.









Scopul acesteia a fost cunoasterea mai buna a tinerilor din organizatiile de tineret ale celor doua parohii, in cadrul actiunii de culegere de plante medicinale si muguri de brad.




Pelerin pe două roţi

 

 Sâmbătă, 25 aprilie 2015, a avut loc un

pelerinaj pe două roţi la Mănăstirea Cernica

 

organizat de Arhiepiscopia Bucureștilor, Protoieria II Capitală,

Parohia Parcul Călărași și Liga Tinerilor Creștini Ortodocși Români


 

Plecarea a avut loc la ora 9.00 de la staţia de Metrou Republica.

 

Au participat 12 bicicliști însoţiţi de Pr.Iulian Ignat, parohia Parcul Călărași, și Diac.Mugurel Crăciun de la parohia Mărţișor.

 

Au vizitat Mănăstirea Cernica, muzeul și cimitirul mânăstirii.





Duminică, 1 Martie 2015

Comitetul de tineret al parohiei noastre a dăruit mărţișoare, executate manual,  enoriașilor parohiei noastre.


 Ȋi felicităm și le dorim în continuare spor binecuvântat în acţiunile pe care le mai întreprind.


 




Duminică, 11 Ianuarie 2015

Ȋn urma ședinţei Adunării Parohiale s-a stabilit :

- contribuţia anuală:      50 lei / familie;




Crăciun 2014

Ȋn Ajunul și a doua zi de Crăciun, parohia noastră (prin fam.Ion și Cornelia Nicolescu), câţiva sportivi și membri ai Departamentului Sport a TVR (prin dna Monica Bucur) a încercat aducă puţină bucurie și speranţă pentru 30 de familii, care au primit pachete cu mâncare tradiţională de Crăciun.


Mulţumim tuturor colaboratorilor noștri și oamenilor de suflet, care au făcut posibil acest mic gest creștinesc și omenesc.



Ajun Crăciun 2014

Ȋn săptămâna dinaintea Crăciunului, părintele diacon Mugurel Crăciun cu un grup de tineri din Comitetul de tineret al parohiei Mărţișor a colindat enoriași din parohie (21.12.2014)


 

pe bătrânii din CENTRUL DE INGRIJIRE SI ASISTENTA NR. 1, BucurestiSf.Vasile cel Mare” de pe Aleea Reșita nr.9 (unde slujește părintele Emanuel Ganciu)


 

și persoanele de la Fundaţia “Casa Ioana” (23.12.2014) din cadrul parohiei noastre.


Considerăm au adus bucurie acolo unde au vestit Nașterea Domnului Hristos.



 Ia aminte de tine insuti, ca nu cumva un cuvant ascuns in inima ta sa se prefaca in pacat“.

Ia aminte de tine insuti“, adica: Nu lua seama nici la cele ale tale, nici la cele din jurul tau, ci numai la tine insuti. Altceva suntem noi insine, altceva cele ale noastre si altceva cele din jurul nostru. Sufletul si ratiunea suntem noi insine, intrucat am fost facuti dupa chipul Creatorului. Trupul si simturile Sale sunt cele ale noastre. Averile, artele si meseriile sunt cele dimprejurul nostru.

Cerceteaza-te pe tine cine esti, cunoaste-ti firea ta! Cunoaste ca trupul tau e muritor, iar sufletul nemuritor! Cunoaste ca viata noastra este dubla: una, proprie trupului, iute trecatoare; alta, inrudita cu sufletul, fara de sfarsit. Ia aminte, deci, de tine insuti“!

Nu te alipi de cele muritoare, ca si cum ar fi vesnice, nici nu dispretui pe cele vesnice, ca si cum ar fi trecatoare. Nu te uita la trup, ca este trecator, ci poarta grija de suflet, de lucrul cel nemuritor. Ia seama cu toata luarea-aminte de tine insuti, ca sa stii sa imparti fiecaruia ce-i de folos: trupului, hrana si imbracaminte; sufletului, dogmele credintei, cresterea buna, deprinderea virtutii, indreptarea patimilor.

Numaiia aminte de tine insuti”, ca sa cunosti cand ti-e sanatos si cand ti-e bolnav sufletul. multi oameni, din pricina marii lor neluari aminte, sufera de boli grele, boli de nevindecat; si nici ei nu stiu ca sunt bolnavi.

Ia aminte de tine insuti“! Fii treaz, sfatuieste-te, pazeste cele prezente, poarta grija de cele viitoare! Nu parasi, din pricina lenei, cele de fata si nici nu-ti inchipui ca ai in mana cele ce nu sunt si poate nici nu vor fi.

Ia aminte de tine insuti”! Nu-ti imagina cele ce nu exista, ci intrebuinteaza spre folosul tau cele ce sunt!

Nu mai da ragaz gandurilor sa se ocupe de cusururile altora, ciIa aminte de tine insuti”, adica: intoarce-ti ochiul sufletului spre cercetarea propriilor tale cusururi.

De vei gasi in viata ta multe pacatesi vei gasi negresit, ca esti om -, spune ca vamesul: “Dumnezeule, milostiv fii mie, pacatosul“. Asadar, “Ia aminte de tine insuti“!

Ia aminte de tine insuti”, ca esti muritor! Pamant esti si in pamant te vei intoarce“.Uita-te in morminte si deosebeste, daca poti, cine si cine e stapanul, cine e saracul si cine e bogatul! Deosebeste, de-ti sta in putere, pe intemnitat de imparat, pe cel puternic de cel neputincios, pe cel frumos de ce urat.

Dar daca ai sa-ti amintesti de firea ta omeneasca, n-ai sa te mandresti nicicand, ci ai sa-ti aduci aminte de tine insuti, dacaiei aminte de tine insuti”.

Daca vei lua aminte de tine insuti, vei gasi in jurul tau mai multe frumuseti si bunatati decat acestea. Te vei desfata cu cele ce ai si nu te vei supara de cele ce-ti lipsesc.

Asadar, „ Ia aminte la tine insuti”, ca sa iei aminte la Dumnezeu, Caruia slava si puterea in vecii vecilor. Amin.

                                                                                                     Sf.Vasile cel  Mare



Duminică, 7 decembrie 2014

la parohia noastră, a avut loc Sfântul Maslu de obște cu participarea preoţilor și enoriașilor din preajma acestei parohii (parohia Ȋnălţarea Domnului, Parohia Sf.Haralambie , parohia Sf.Daniil Sihastrul)




Duminică, 23 noiembrie 2014


la parohia Ȋnălţarea Domnului din Şoseaua Olteniţei nr. 188 B, paroh Pr.Florin Voineag, a avut loc Sfântul Maslu de obște cu participarea preoţilor și enoriașilor din preajma acestei parohii, la care a participat și o parte din enoria parohiei Mărţișor.




Marţi, 11 noiembrie 2014

Intre orele 13.00 – 15.00, la Facultatea de Teologie “Justinian Patriarhul  a       avut loc susţinerea Tezei de DoctoratTeologia comunicării și a comuniunii


  a  doctorandului  Alexandru Mălureanu, fiu duhovnicesc al parohiei noastre,


unde a obţinut titlul de Doctor  în  Teologie cu calificativul “Summa cum laudae”. Il felicităm și ne bucurăm de această frumoasă și importantă realizare din viaţa acestuia.


 

Joi, 6 noiembrie 2014

Intre orele 16.00 – 17.00, la staţia de metrou Constantin Brâncoveanu a avut loc un eveniment festiv organizat de METROREX București, în cadrul căruia a fost  dezvelită o placă comemorativă dedicată Sf. Martiri Brâncoveni.


Placa  a fost oferită de către Arhiepiscopia Bucureştilor, în contextul anului 2014 dedicat comemorării Sf. Martiri Brâncoveni.


 La eveniment a fost prezent părintele Mihai Aurel, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Bucureştilor, care a rostit un cuvânt de învăţătură despre domnitorul român, părintele Ioan Armași, protoiereu al Protoieriei sect.4 Capitală, Pr. asist. dr. Petrică Sperlea, istoric, care a vorbit despre viata si martiriul lui Constantin Brancoveanu, subliniind contribuţia domnitorului în istoria poporului român și in evolutia culturii românești, reprezentanți ai METROREX, artiști ai Asociației “Arta nu mușcă” și preoți din sectorul 4 Capitală.


Programul a cuprins: binecuvântarea plăcii comemorative, “Balada Brâncovenilor”,  interpretată de  Corul „Cantus Domini“ al ASTOR și un mini-concert de nai susţinut de Andreea Saragea, studentă la Universitatea Natională de Muzică București.

http://www.metrorex.ro/_read353-1



Joi, 6 noiembrie 2014

La sediul Asociatiei Artiștilor Plastici București din str. Gheorghe Pop de Băsești nr.37 , între orele 16.30 – 19.30, a avut loc vernisajul expoziţiei de pictură “Debut”, la care a participat și o fiică duhovnicească a parohiei noastre,


d-na Florina RAVARIU, cu picturi în ulei (peisaje și portretistică).


Vernisajul a fost prezentat de președintele AAPB, domnul Mihai Boroiu.

http://www.aapb-arte.ro


Joi, 9 octombrie 2014

Parohia Mărţișor a găzduit Cercul pastoral al preoţilor din sectorul 4 Capitală.


Tema întrunirii pastorale a fost dedicată relaţiei dintre Biserică şi Şcoală, deoarece, după cum a precizat pr. protoiereu Ion Vartan Armaşi, cele două instituţii au un rol fundamental în viitorul ţării noastre, dar şi în creşterea duhovnicească a tinerilor, care se confruntă cu tot mai multe ispite.

Invitaţi la întrunirea lunară a cercului pastoral al Protoieriei Sector 4 Capitală au fost părintele Gheorghe Dogaru, inspector de religie în cadrul Inspectoratului Şcolar Bucureşti, şi pr. David Pestroiu, conferenţiar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti şi consilier eparhial la Sectorul învăţământ şi activităţi cu tineretul al Arhiepiscopiei Bucureştilor. A vorbit despre acest subiect Părintele inspector Gheorghe Dogaru, iar părintele Conf.dr. David Pestroiu, a vorbit  despre cele 10 programe pentru tineret ce se doresc a fi implementate în Arhiepiscopia Bucureștilor.


Cu ocazia acestei întâlniri, preoţii din sectorul 4 Capitală au putut aprecia strădaniile enoriașilor de la parohia noastră și au mai aflat câte ceva din istoria bisericii Mărţișor.

Mulţumim celor implicaţi în buna organizare și desfășurare a acţiunilor legate de acest eveniment, în special doamnelor din Comitetul parohial.

www.ziarullumina.ro/actualitate-religioasa/cerc-pastoral-protopopiatul-sector-4-capitala


Pomenirea părintelui Mihail Tătărâm la 18 ani de la plecarea la Domnul.


vezi mai multe în Foaia de Duminică nr.140 / 14 septembrie 2014


Sâmbătă, 20 septembrie 2014

Pelerinaj (însoţitor: Pr.Ticu-Constantin Bută)


Biserica parohieiSf.Gheorghe”, comuna Ion Corvin, cu prilejul sfinţirii acesteia de către IPS Teodosie;


 Peștera Sf Apostol Andrei unde se afla icoana Sfântului Andrei, cel cunoscut drept apostolul care a creștinat ţinuturile de la nord de Dunăre.  In pronaos, într-o nișă, se află un fel de pat, scobit în piatră,  folosit de Apostolul Andrei pentru a se odihni. 

Mănăstirea Lipniţa - mănăstire ortodoxă nouă aflată în localitatea Lipniţa, judeţul Constanţa, între Mănăstirea Peștera Sfântului Andrei și Mănăstirea Dervent, închinată Sf.Ioan Botezătorul, iar paraclisul acesteia este închinat Sf. Mucenic Dasie.

Alături de moaştele Sf.Mucenic Dasie, în biserica mănăstirii se mai află spre închinare şi o părticică din moaştele Sfântului Ioan Botezătorul şi din moaştele Sf. Onufrie cel Mare, precum şi cu o copie adusă din Rusia a icoanei făcătoare de minuniMaica Domnului - Potoleşte întristările noastre”.

Mănăstirea Dervent -  se află la 133 de kilometri de Constanta, în satul Galiţa, comuna Ostrov. Aici, creștinii vin și se roagă la Icoana Maicii Domnului, făcătoare de minuni  și la sfintele Cruci.

  vezi mai multe la secţiunea PELERINAJE 2014


Duminică, 31 august 2014

Pomenirea părintelui Aurel Samoilă la 10 ani

de la plecarea la Domnul.


 vezi mai multe în Foaia de Duminică nr.  137/ 24 august 2014


Vineri, 15 august 2014

Concert de pricesne

în cinstea Maicii Domnului , susţinut de Dna. Elisabeta Ticuţă.



21 iulie – 3 august 2014

Tabără pentru tineri la Mănăstirea Caraiman

Întâlnire cu natura şi cu Dumnezeu” (seria a II-a) în cadrul proiectului Pe munte, spre Cruce!“ unde parohia Mărţișor a fost reprezentată de Iuliana Andrei și Ștefan Ștefănescu

  vezi mai multe la secţiunea Pe munte, spre Cruce 2013-2014


Duminică 1 iunie 2014,  Parohia Apărătorii Patriei II – Sfântul Ambrozie, a  găzduit cea de-a IV-a Ediție a Festivalului de pricesne ”Blândul Păstor.


Marele premiu a fost câștigat de Grupul vocal « Sfântul Ambrozie»,  iar concurenta parohiei Mărțișor, dra Andreea Pȋrvulescu a obținut mențiunea a III-a.


   vezi mai multe la secţiunea PRICESNE  2014




Domeniu Web oferit prin amabilitatea Fam.Captiu Mircea-Gheorghe
Site conceput si realizat de Pr.Dragos Marineata
Ultima actualizare : 2 mai 2015